1.
Incepand cu 01.07.2016 , prin Legea 66/2016, s-a eliminat plafonul indemnizatiei pentru CCC.
2.
Avand in vedere ca media veniturilor nete este una foarte mare exista riscul ca angajatorul sa refuze sau sa impidece acordarea concediului si indemnizatiei de crestere ?
OUG 111/2010
art.25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
....
art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2) şi art. 25 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
.,...
Asadar, angajatorul are obligatia de a aproba CCC, in caz contrar se poate sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.
3.
O alta prevedere a legii este ca parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire, exista vreo exceptie ?
Exista o exceptie , si anume :
concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.(art.25 alin.4 din OUG 111/2010)
4. Sotul dvs poate fi concediat inainte de a intra in CCC, insa acest lucru nu-l impiedica sa beneficieze de indemnizatia pentru CCC daca în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, a realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.