avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Eliminarea plafonului maxim de 3400/luna pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Eliminarea plafonului maxim de 3400/luna pentru indemnizatia de crestere a copiilor

Buna ziua
Legea de eliminare a plafonului maxim pentru indemnizatia de crestere a copiilor a intrat in vigoare ?
Doresc o lamurire pentru urmatorul caz : Urmeaza sa nasc in luna octombrie 2016 al 2-lea baietel (primul are varsta de 1 si 4 luni). Pentru concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului dorim sa beneficieze sotul meu care este angajat cu un salariu care depaseste plafonul maxim. Media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani se calculeaza pe perioada octombrie 2015 - octombrie 2016 (ultimele 12 luni inainte de nastere) sau sub alta forma ? Mentionez ca pana la aceasta data (iulie 2016) sotul a avut modificari de salariu.
Avand in vedere ca media veniturilor nete este una foarte mare exista riscul ca angajatorul sa refuze sau sa impidece acordarea concediului si indemnizatiei de crestere ? In cazul in care sotul instiinteaza angajatorul de pe acum (cu 3 luni inainte de nastere) ca doreste sa intre in concediu de crestere a copilului exista riscul ca angajatorul (prin orice modalitate) sa inchida contractul de munca sau sa piarda dreptul la concediu/indemnizatie de crestere ? Conform legii pe perioada concediului (2 ani) angajatorul este obligat sa plateasca indemnizatia de crestere , exista vreo exceptie de la acest caz ? O alta prevedere a legii este ca parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire, exista vreo exceptie ?
Avand in vedere eliminarea plafonului maxim in raport cu salariul sotului meu cat si functia pe care o detine in firma dorim sa stim daca exista riscul ca sotul meu sa fie concediat sau impedicat sa beneficieze de aceste drepturi legale.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:27, 13 Iulie 2016
1. Incepand cu 01.07.2016 , prin Legea 66/2016, s-a eliminat plafonul indemnizatiei pentru CCC.

2.
Avand in vedere ca media veniturilor nete este una foarte mare exista riscul ca angajatorul sa refuze sau sa impidece acordarea concediului si indemnizatiei de crestere ?


OUG 111/2010
art.25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
....

art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2) şi art. 25 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
.,...

Asadar, angajatorul are obligatia de a aproba CCC, in caz contrar se poate sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.

3. O alta prevedere a legii este ca parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire, exista vreo exceptie ?

Exista o exceptie , si anume : concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.(art.25 alin.4 din OUG 111/2010)

4. Sotul dvs poate fi concediat inainte de a intra in CCC, insa acest lucru nu-l impiedica sa beneficieze de indemnizatia pentru CCC daca în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, a realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.
1. - Nu este nevoie sa anunte de pe acum ca va intra in concediu crestere copil (CCC).
- O poate face dupa ansterea copilului sau dupa ce mama copilului termina concediul de maternitate (sarcina si lauzie).

2. Indemnizatia pentru CCC nu se plateste de angajator ci de stat prin Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociale (AJPIS).

3. - Sotul face cerere catre angajator prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 2 ani.
- Apoi depune la Primarie cererea tip si actele pentru indemnizatia pentru CCC.
- Lista cu actele necesare o procura tot de la Primarie.
Va multumesc pentru raspunsuri. La o singura intrebare as mai avea nevoie de raspuns:
Media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani se calculeaza pe perioada octombrie 2015 - octombrie 2016 (ultimele 12 luni inainte de nastere) sau sub alta forma ? Mentionez ca pana la aceasta data (iulie 2016) sotul a avut modificari de salariu.
Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.4
...
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
1. Daca nasterea are loc in octombrie 2016 cele 12 luni avute in vedere pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC sunt noiembrie 2015 - octombrie 2016 (daca in aceste luni sotul a avut venituri din salarii).

2. - Nu conteaza ca sotul a avut modificari de salariu, veniturile nete luate in calcul sunt cele din statul de plata.
- Venitul net = venitul brut - (impozitul pe venit + contributiile la pensie, sanatate si somaj).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)
Sunt eligibila pentru indemnizatie ccc daca mi-am dat demisia inainte de a naste? irinaghi irinaghi Buna ziua, daca am lucrat cu CIM in mod constant in ultimii ani, dar imi dau demisia cu doua luni inainte de a naste, mai sunt eligibila pentru indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie! MaziluG MaziluG Buna seara ! Am si eu o intrebare, Am nascut in aprilie 2014 si am beneficiat de concediu crestere copil si indemnizatie pana in martie 2016, in martie am ... (vezi toată discuția)