avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incarcare valoare apometre de catre Asociatie - legal?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incarcare valoare apometre de catre Asociatie - legal?

Buna seara,

Am o nelamurire: locuiesc intr-un bloc, de acum 11 ani. S-a intamplat ca luna trecuta sa constat ca nu am citit apometrele si nu am dat valoarea lor catre Asociatie. O singura data, nu este un obicei. Acum, vad pe listele de intretinere ca sunt in plus incarcata la apa cu 23 mc. Mi se explica ca tot ce s-a inregistrat ca pierdere la apa s-a impartit la mine si inca un apartament care la fel, nu a dat indexul apometrelor. Este legal sa se faca asta in situatia in care eu sunt corect si citesc de fiecare data indexul si il raportez correct? Mi se pare prea mult sa platesc in plus 23 de mc in situatia in care consumul meu lunar este de aprox. 15 mc apa rece + calda. De unde provin aceste pierderi? dca sunt pierderi sau raportari incorecte, Asociatia nu e obligata sa verifice si sa corecteze cine nu raporteaza correct?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:59, 12 Iulie 2016
Contestati lista de plata in termen de 10 zile de la afisare si solicitati hotararea adunarii generale prin care s-a hotarat modalitatea de repartizare a diferentelor de apa.

Modul de repartizare a diferentelor de apa se hotaraste in adunarea generala si nu prin decizie a comitetului executiv.

Contestatia se adreseaza presedintelui asociatiei de proprietari care are obligatia sa va raspunda in termen de 7 zile.

"Printre randuri" ii atrageti atentia ca veti sesiza serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei pentru efectuarea unui control la asociatia de proprietari.

Temeiul legal al solicitarii este
Art. 12-HG1588/2007 normele de aplicare a Legii 230/2007
Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
(A)Drepturi:
d)sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;
Da, acum am vazut la avizier ca exista afisat faptul ca exista o Hotarare a Asociatiei din 2013, care prevede ca "toate apartamentele care nu dau citirea apometrelor , vor suporta toate pierderile constatate." Nu cumva este lasat intentionat sa existe aceste pierderi pentru a acoperi alte ...Adica ma gandesc ca ar fi fost extreme de simplu sa ma reglez in luna urmatoare...sa fac diferenta intre luna dinaintea celei pentru care nu am dat indexul si luna urmatoare si iesea exact consumul pe care nu l-am dat Asociatiei.
ce mai pot face?
un comportament cinic si multa prostie.
marylenacr a scris:
Da, acum am vazut la avizier ca exista afisat faptul ca exista o Hotarare a Asociatiei din 2013, care prevede ca "toate apartamentele care nu dau citirea apometrelor , vor suporta toate pierderile constatate."

Administratorul a respectat hotararea adunarii generale. Daca asa a stabilit adunarea generala, e in regula. Va conformati pe viitor, asa cum ati facut-o si pana acum. Inteleg ca pana acum nu ati avut probleme cu apa si ati platit exact atat cat ati consumat in baza indexului dat luna de luna. Asta e bine si e in avantajul dumneavoastra sa stiti ca atat timp cat sunteti corect o sa platiti cat consumati. Ganditi-va pentru consolare la faptul ca luna de luna sunt alti vecini ce uita sa dea indexul si numai din 2013 pana acum poate sunt peste 30 de luni in care alti vecini au platit asemenea cantitati de apa suplimentare.
Vi s-a intamplat si dv odata. Asta e. Si acum vreo 5 ani am parcat masina gresit am luat amenda si de atunci am avut grija sa nu mai procedez asa.

Din prima postare se intelege ca asociatia nu verifica contoarele iar daca in hotararea adunarii generale nu exista nicio regula de regularizare pentru situatia nepredarii indexului pentru o luna atunci regularizati situatia singur in urmatoarele 2 luni (daca spuneti ca aveti un consum lunar mediu de 15 mc).
Recuperati plata suplimentara pentru pierderi simplu, in luna urmatoare declarati mai putin cu 12 mc iar peste 2 luni mai putin cu 13 mc.
In cea de-a 3 a luna declarati cat aveti pe contor si astfel reveniti la normal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bataie de joc la asociatie! catalin123123 catalin123123 Buna,vin in fata d-voastra cu o problema legata de asociatie! Exact in urma cu un an am cumparat o garsoniera,am facut accest lucru ca pe o ... (vezi toată discuția)
Citire apometre dafinoiul dafinoiul buna seara, sunt din judetul valcea, oras rm. valcea. am si eu o mare problema. pe luna iulie nu am dat citirea la apometre si cand au afisat lista de plata ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)