avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura de mediere a conflictului de drepturi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura de mediere a conflictului de drepturi generat de neaplicarea CCM unitate

Buna seara,
Ce procedura se aplica in medierea conflictului de drepturi generat de netranspunerea in CIM a clauzelor CCM la nivel de unitate ? Care sunt etapele interne de dialog intre sindicat si patronat inainte de a externaliza conflictul (instanta )
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 19 August 2009
Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca prevede in Sectiunea 4 - Medierea conflictelor de interese

Art. 26 In cazul in care conflictul de interese nu a fost solutionat ca urmare a concilierii organizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, partile pot hotari, prin consens, initierea procedurii de mediere.

Art. 27 (1) Mediatorii sunt alesi de comun acord de catre partile aflate in conflict de interese dintre persoanele care au calitatea de mediator.
(2) Mediatorii sunt numiti anual de ministrul muncii si protectiei sociale, cu acordul Consiliului Economic si Social.

Art. 28 (1) Procedura de mediere a conflictelor de interese se stabileste prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national.
(2) Durata medierii nu poate depasi 30 de zile calculate de la data la care mediatorul ales a acceptat medierea conflictului de interese.

Art. 29 Partile aflate in conflict de interese au obligatia de a pune la dispozitie a mediatorului datele necesare pentru indeplinirea misiunii sale. Mediatorul are dreptul sa convoace partile si sa le ceara relatii scrise cu privire la revendicarile formulate.

Art. 30 La incheierea misiunii sale mediatorul are obligatia sa intocmeasca un raport cu privire la situatia conflictului de interese, sa isi precizeze parerea cu privire la eventualele revendicari ramase nesolutionate; raportul va fi transmis fiecarei parti, precum si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Art. 31 (1) Pentru activitatea depusa mediatorul va primi un onorariu, stabilit de comun acord intre acesta si partile aflate in conflict de interese.
(2) Onorariul se depune de catre parti la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale la data inceperii procedurii de mediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea conflictelor de interese mike250 mike250 Medierea conflictelor de interese Notiunea de mediere A media inseamna a mijloci o intelegere intre doua sau mai multe parti adverse. Juridic, ... (vezi toată discuția)
Concilierea conflictelor de interese mike250 mike250 Concilierea conflictelor de interese Notiunea de conciliere A concilia inseamna a pune de acord, a impaca, a inlatura divergentele, contradictiile ... (vezi toată discuția)
Arbitrajul conflictelor de interese mike250 mike250 Arbitrajul conflictelor de interese Notiunea de arbitraj Arbitrajul este modalitatea de solutionare a unui litigiu de catre un arbitru. Este o cale ... (vezi toată discuția)