in toamna 2015 mi-a fost furat un telefon in timp ce ma aflam pe strada etc. am mers la politie,am depus plangere. 3 luni mai tarziu,nu s-a dat de urma telefonului si nemaiputand ajunge atat de des la politie sa recunosc chipuri etc am hotarat sa renunt la plangere. Am dat declaratie la politie ca renunt la plangerea penala. Am fost asigurata ca asta este tot si ca s.a terminat.
DOAR CA, in iunie 2016 am primit o ORDONANTA de la parchet prin care mi se comunica (in copie) dispunerea de renuntare la urmarirea penala. A fost emisa pe 2iunie,iar la mine a ajuns prin posta pe 13 iunie. Pe 1 iulie am primit o CITATIE de chemare in instanta in calitate de INTIMAT,in data de 15iulie,cu obiect- confirmare renuntare la urmarire penala.
Judecatoria in cauza,se afla la 300km de domiciliul meu. Am sunat la judecatorie sa intreb daca pot sa confirm in scris. Raspunsul a fost afirmativ,am fost indrumata sa trimit un fax. L-am trimis si am specificat motivele pt care nu ma pot prezenta si am confirmat ca sunt de acord la renuntarea urm. penale. NUMAI CA,in ziua termenului,pe 15 iulie,pe portalul judecatoriei,imi apare un nou termen,pe 21 iulie. CE SA FAC? Nu am cum sa ma prezint si nici bani de un avocat nu am. Ce se intampla daca nu o sa ma prezint nici la termenul acesta?
Multumesc anticipat!
Si daca nu ma prezint nici la al2lea termen(pe 21 iulie),o sa se incheie dosarul cu solutionare de renuntare la urmarirea penala sau o sa continue sa stabileasca un alt termen pana cand o sa ajung sa pot sa ma prezint?
Sa le trimit un alt fax in care sa mentionez ca nu ma pot prezenta nici acum?
* scuzati-ma ca pun atatea intrebari,dar e prima data cand ma lovesc de o problema legata de politie/parchet/judecatorie. Am doar 19 ani...
Pentru anumite infractiuni nu se poate retrage plangerea penala, dar banuiesc ca vi s-ar fi spus asta deja, daca ar fi fost cazul. Camera preliminara va decide in baza dosarului pe care-l are-n fata daca suspectul va trebui urmarit penal sau nu.
Nu cred ca este vorba de vreun suspect la dosar. Pe portal apar doar eu ca intimat si parchetul ca petent. iar obiectul dosarului este asta : " furtul (art.228 NCP) al 1 Cp - confirmare renuntare la urmarirea penala - art 318 CPP" .
Ma gandesc ca vor sa ma prezint sa ma auda judecatorul spunand "da,sunt de acord cu renuntarea la urm .penala"... Nu stiu daca pot sa ma sanctioneze ca nu ma prezint,dar chiar nu am bani sa fac 600km (dus-intors),le-am dat fax si am explicat asta,dar din moment ce mi-au dat alt termen (pe21) banuiesc ca nu l-au luat in considerare.