in toamna 2015 mi-a fost furat un telefon in timp ce ma aflam pe strada etc. am mers la politie,am depus plangere. 3 luni mai tarziu,nu s-a dat de urma telefonului si nemaiputand ajunge atat de des la politie sa recunosc chipuri etc am hotarat sa renunt la plangere. Am dat declaratie la politie ca renunt la plangerea penala. Am fost asigurata ca asta este tot si ca s.a terminat.
DOAR CA, in iunie 2016 am primit o ORDONANTA de la parchet prin care mi se comunica (in copie) dispunerea de renuntare la urmarirea penala. A fost emisa pe 2iunie,iar la mine a ajuns prin posta pe 13 iunie. Pe 1 iulie am primit o CITATIE de chemare in instanta in calitate de INTIMAT,in data de 15iulie,cu obiect- confirmare renuntare la urmarire penala.
Judecatoria in cauza,se afla la 300km de domiciliul meu. Am sunat la judecatorie sa intreb daca pot sa confirm in scris. Raspunsul a fost afirmativ,am fost indrumata sa trimit un fax. L-am trimis si am specificat motivele pt care nu ma pot prezenta si am confirmat ca sunt de acord la renuntarea urm. penale. NUMAI CA,in ziua termenului,pe 15 iulie,pe portalul judecatoriei,imi apare un nou termen,pe 21 iulie. CE SA FAC? Nu am cum sa ma prezint si nici bani de un avocat nu am. Ce se intampla daca nu o sa ma prezint nici la termenul acesta?
Multumesc anticipat!
In citatie spune asa :
"sunteti chemat in acesta instanta,in camera x,complet x,in data de 15 iulie,ora8,in calitate de INTIMAT in dosarul cu obiect: furtul(art 228 NCP) al 1Cp-confirmare renuntare la urmarirea penala- art 318CPP.
mentionam ca:
1. partea citata are dreptul la un avocat cu care sa se prezinte; nu se aplica in cazul martorilor.
2. asistenta juridica este asigurata atunci cand cel putin unul dintre avocatii partii citate este prezent; nu se aplica martorilor
3. in cazurile prevazute in art 90 si art 93 alin4 din legea 135/2010 privind codul de procedura penala,apararea este obligatorie,in cazul in care apararea nu isi alege un avocat i se va desemna unul din oficiu.
4. in vederea exercitarii dreptului la aparare,partea citata poate sa consulte dosarul aflat la arhiva instantei.
5. partea careia,personal,prin reprezentant sau aparator ales sau prin functionarul sau pers. insarcinata cu primirea corespondentei,i s-a inmanat in mod legal citatia pt un termen de judecata nu mai este citata pt termenele ulterioare,chiar daca ar lipsi la vreunul dintre aceste termene,cu exceptia situatiilor in care prezenta acesteia este obligatorie potrivit legii; nu se aplica martorilor.
In caz de neprezentare nejustificata urmare a citarii sau sustragere de la primirea citatiei,o persoana poate fi adusa in fata instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere"