avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon de familie

Buna ziua,
Sunt mama unui baietel de 1an si 3 luni, nascut in China, recunoscut de tatal lui. Tatal este cetatean american, rezident in Germania.
Copilul are cetatenie romana si momentat eu si copilul suntem in Romania.
Tatal copilului meu refuza sa-l vada(mi-a spus ca o sa vina sa-l vada cand o sa intre Romania in Schengen). Ultima data l-a vazut in Octombrie 2015. IDe cand s-a nascut copilul nu a contribuit cu absolut nimic la intretinerea lui.
Acum m-a anuntat ca vrea sa se mute inapoi in America, probabil sa-i pierd in acest fel urma.

Sunt in situatia in care nu pot parasi tara, pentru ca imi trebuie acordul lui sa-i fac pasaport si procura pt a parasi tara. Nu pot sa-l inscriu la cresa fara acordul lui etc.

Vreau sa-l dau in judecata sa obtin autoritatea parentala exclusiva si de asemenea sa fac plangere penala pentru abandon de familie.
Cum se procedeaza cu abandonul de familie, in situatia in care el nu este cetatean roman si nu este rezident in Romania?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2016
AncaM78, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:54, 18 Iulie 2016
Introduceti o cerere de chemare in judecata- competenta este judecatoria in care isi are resedinta copilul, impotriva numitului, prin care solicitati decaderea din drepturile parintesti, exercitarea autoritatii parintesti exclusiva. si obligarea la plata obligatiei de intretinere

Luati legatura cu serviciul de asistenta sociala de la Primarie (pentru decadere e nevoie de un raport de la Asistenta Sociala).
Pe abandon de familie , opinia mea e ca nu se incadreaza - element material- actiunea/ inatiunea de parasire, lasare fara ajutor, urmarea imedata- suferinte fizice sai psihice, cu un raport de cauzalitate intre cele doua. Daca doriti, totusi , sa depuneti plangere, o puteti face- la politie/ parchet- unde aveti domiciliul.
E suficient sa cereti sa exercitati singura autoritatea parinteasca. Daca vi se admite cererea nu mai aveti nevoie de acordul tatalui pt ceva.
Pensia o puteti pune in executare si in strainatate, asta daca veti sti unde se afla/ lucreaza/locuieste.
Ma indoiesc ca veti reusi ceva cu plangerea de abandon, indiferent pe care lit a pct 1 din art 378 va intemeiati plangerea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere din drepturile parentale Gabrya Gabrya In urma divortului, am stabilit de comun acord custodia comuna asupra minorului, cu resedinta la mama. Tatal are obligatia platii unei pensii de intretinere ... (vezi toată discuția)
Ajutor çhicireanu liliana çhicireanu liliana Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere neplatita ContSters311042 ContSters311042 Buna ziua, Tatal copilului nu a platit pensia de intretinere de un an si jumatate. Adica niciodata de cand s-a stabilit prin tribunal acest lucru. Cum se ... (vezi toată discuția)