avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine deschide succesiunea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine deschide succesiunea?

Societatea comerciala la care defunctul- asociat are actiuni/parti sociale are calitate succesorala?
Daca acesta nu are mostenitori, societatea comerciala poate initia deschiderea succesiunii pt. partea de capital social pe care acesta o detine?
Cel mai recent răspuns: doinytza , utilizator 15:04, 20 August 2009
Deschiderea succesiunii se face de catre potentiali mostenitori.
Inteleg din mesaj ca nu exista nici un mostenitor (nici legal, nici testamentar), si in acest caz SC nu are calitatea sa deschida succesiunea.
Teoretic, in acst caz mostenirea ar trebui sa intre in proprietatea statului, insa nu stiu exact in ce fel (n-am mai intalnit o astfel de situatie, intoteaduna gasindu-se mostenitori legali, chiar de grad de rudenie mai indepartat).
Mostenirea se defera in temeiul legii doar persoanelor fizice aflate in una din clasele de mostenitori instituite de lege. Persoana juridica poate mosteni doar in temeiul unei dispozitii testamentare.

In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari succesiunea este culeasa de catre stat.

PS Pentru a raspunde intrebarii din titlu.

Cine deschide succesiunea? Raspuns, conform cod civil: moartea.

Probabil voiati sa intrebati cine deschide procedura dezbaterii succesiunii, ceea ce e altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
themis, utilizator
themis a scris:

PS Pentru a raspunde intrebarii din titlu.

Cine deschide succesiunea? Raspuns, conform cod civil: moartea.


Domnule consilier,
=D>complimente sincere pentru raspunsul dvs. (forma si fond).
Poate daca "succesiuni", cursurile ar incepe toate cu acest motto, formulat in acest fel (si nu in exprimarea codului civil)
n-am uita niciodata ca moartea deschide mostenirea :)

@Doinytza: ma iertati ca insist, dar sunteti sigura ca defunctul nu are rude care sa fie potentiali mostenitori (frati, unchi, matusi, veri)?
Da, sunt f.sigura iar de la deces au trecut deja 3 ani! Problema firmei noastre mai este si aceea ca respectivului defunct i-au revenit pe parcursul acestor ani dividende(ce facem cu ele?) iar actiunile celorlalti actionari au fost cesionate catre o terta persoana care in final a ramas partener in firma cu acest actionar decedat . Noul actionar doreste sa cumpere si partea acestuia. De la cine cumpara?Este obligat sa ramana asociat cu un mort?

D-le consilier sau avocat, cred ca ati inteles intrebarea mea chiar daca formularea nu a fost pe atat de riguroasa pe cat ati fi dorit Dvs.! Moartea deschide succesiunea iar iarna nu-i ca vara!
Raspunsul conform caruia ,,moartea deschide succesiunea" este, pe cat de spiritual, pe atat de adevarat. Conform C. civil,,succesiunea se deschide prin moarte". Deci rasp. este corect. Dezbaterea succesiunii se poate face la o data ulterioara deschiderii succesiunii, respectiv a momentului mortii lui De cujus( adica a defunctului)., respectiv intr-un termen de 6 luni, aceste fiind termenul legal de optiuine succesorala, de acceptare a succesiunii, insa poate fi dezbatuta si mai tarziu, daca , din anumite motive ,temeinice, succesibilii nu au putut sa o faca.

Alte discuții în legătură

Mostenire MCMonica MCMonica Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune sandugeorge sandugeorge Tatal meu a decedat in urma cu 17 luni. Acum 3 luni o firma de recuperari a datoriilor m-a contactat sa-mi ceara plata unei datorii de care nu stiam. ... (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)