avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine deschide succesiunea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine deschide succesiunea?

Societatea comerciala la care defunctul- asociat are actiuni/parti sociale are calitate succesorala?
Daca acesta nu are mostenitori, societatea comerciala poate initia deschiderea succesiunii pt. partea de capital social pe care acesta o detine?
Cel mai recent răspuns: doinytza , utilizator 15:04, 20 August 2009
doinytza a scris:

D-le consilier sau avocat, cred ca ati inteles intrebarea mea chiar daca formularea nu a fost pe atat de riguroasa pe cat ati fi dorit Dvs.! Moartea deschide succesiunea iar iarna nu-i ca vara!

Daca nu sunteti de profesie jurist, nu trebuie sa va simtiti lezata de interventia mea. Abia daca sunteti jurist s-ar pune problema utilizarii corecte a unor termeni juridici.

Oricum ar fi, raspunsul meu nu avea nici pe departe doza de malitiozitate pe cate o sesizez in remarca pe care am citat-o din interventia dumneavoastra. Ba chiar as risca sa afirm ca malitiozitatea era ultimul lucru pe care mi l-am dorit.

Aveti dreptate. Iarna nu-i ca vara. Nu va fi niciodata.

:bow:
@ Doiniytza: cum spuneam, cazuri fara mostenitori eu nu am vazut in practica.
teoretic, este cert ca mostenirea va fi culeasa/preluata de stat. Cum se intampla asta, eu nu stiu, insa primul loc unde as intreba ce sa fac ar fi un notar public.
Evident, nu se pune problema ca cineva sa fie obligat sa fie asociat cu un mort: dimpotriva, situatia trebuie clarificata intr-un fel.
teoretic, noul asociat poate cumpara de la mostenitor (statul), daca si acesta vrea sa vanda. Intai insa trebuie dezbatuta succesiunea.
Asa este @smeagull,trebuie intai dezbatuta succesiunea, dar din pacate nu o face nimeni! Au trecut 3 ani si nu s-a intamplat nimic in acest sens! In concluzie intrebarea ramane: cine deschide dezbaterea succesiunii in acest caz?
Statul.

Intai, ca reprez al SC, as intreba un notar public prin cine anume (M. Finante, autoritati locale, habar n-am). Ma astept ca notarii sa stie si sa ma indrume catre vreo autoritate. Si din institutie in institutie, as gasi eu pe cei competenti.

Apoi, tot ca reprez. SC, ma duc la autoritatea competenta si le explic ca au de cules o mostenire vacanta de acum 3 ani, si le solicit sa initieze procedura de deschidere succesiune. Ma astept sa o faca.

am gasit urmatoarele infomatii utile pe forum (search dupa "succesiune vacanta"):
www.avocatnet.ro/content/for...

:"> din sfaturile consultantilor si utilizatorilor, rezulta cam asa:
solicitati la notar eliberarea unui certificat de vacanta succesorala. acesta va cita eventualele parti intersate (daca exista), si autoritatea publica locala competenta in culegera mostenirii.

Ultima modificare: Joi, 20 August 2009
smeagull, utilizator
Multumesc , @smeagull! Cred ca asa vom proceda!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire MCMonica MCMonica Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune sandugeorge sandugeorge Tatal meu a decedat in urma cu 17 luni. Acum 3 luni o firma de recuperari a datoriilor m-a contactat sa-mi ceara plata unei datorii de care nu stiam. ... (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)