Se împlinesc aproape două luni de când angajatorul m-a anunțat, pe nepusă masă, fără nici un avertisment prealabil, că cei pentru care lucra (din afara României) i-au sistat fondurile și prin urmare nu vom mai avea de lucru și n-are rost să mai venim la serviciu. Mi-a pus în față o cerere de demisie (cu acordul părților) pe care n-am avut încotro și a trebuit s-o semnez și a promis că în scurt timp îmi va plăti salariul restant (pentru o lună și jumătate). Nici un moment nu s-a ridicat problema perioadei de preaviz stipulată în contract – 20 de zile lucrătoare atât în caz de demitere, cât și în caz de demisie.
De atunci nu face decât să tărăgăneze lucrurile. Cu chiu cu vai, la o lună de la momentul acela, mi-a virat în cont plata pe o jumătate de lună, angajându-se ca „în cel mai scurt timp” să vireze și restul banilor, dar n-am mai văzut de atunci nici un leu.
Între timp a renunțat la sediu (birourile închiriate într-o clădire) și susține că în prezent „contabila pregătește actele pentru a închide firma” și că „trebuie să vadă care e procedura”. L-am întrebat dacă e vorba de o cerere de insolvență și mi-a răspuns că nu știe deocamdată și trebuie să vadă „care e cea mai simplă metodă”.
Am tot sperat până acum că vom putea rezolva această problemă pe cale amiabilă, dar deja mi-am pierdut răbdarea și nu pot s-aștept la infinit.
Aș vrea să știu dacă-l pot da în judecată direct, sau dacă pot să-i solicit eu insolvența. Nu cred că are vreun rost să mă adresez ITM-ului, care nici n-ar avea unde să se mai ducă în control, având în vedere că sediul firmei practic nu mai există.
M-ar interesa, de asemenea, cum pot să aflu dacă mi-a plătit CAS-ul, CASS-ul și șomajul pentru perioada lucrată.
Va recomand sa cereti instituirea sechestrului judiciar in prima faza pe bunuri potrivit dispoziitiilor art 973 alin 2 lit b,c NCPC ,dupa care in 20 de zile sa introduceti si actiunea la instanta competenta.
Masura este menita a va proteja de situatia pe care o adopta enorm de multi ,de a intra in faliment dupa ce in prealabil si-au securizat activul firmei adica l-au indisponibilizat.
Altfel ,desi veti avea o hotarare si v-ati inscris la masa credala ,e posibil sa nu aveti ce sa executati!
Consultati un avocat!
Teoretic exista aceasta posibilitate, ma indoiesc ca practic o instata va incuviinta o cerere de sechestru judiciar pe bunuri mobile de citeva mii de ron ptr. o creanta de cateva sute de lei, desigur, poate incerca,rezultatul ramane de vazut, cu atat mai mult cu cat exista prevederi legale in legea speciala(legislatia muncii.)
Garantie
nicholas2008
Buna ziua ,
Am si eu o problema : la firma la care am lucrat m-i s-a oprit garantie ; acum firma este in insolventa .( mi-am dat demisia in luna decembrie pe ... (vezi toată discuția)