Va rog sa imi spuneti ce poate face un jurnalist condamnat la plata unei amenzi in solidar cu publicatia la care a scris, in cazul in care procesul este in faza de recurs, dar creditorul a cerut deja banii DOAR de la jurnalist, deoarece firma care detinea publicatia respectiva a intrat intre timp in insolventa.
Procesul a inceput in 2013 si se pare ca fapta s-ar fi prescris in februarie. Recursul a fost suspendat pentru ca firma a intrat in insolventa in urma cu doi ani (desi proprietarul a deschis o alta firma, iar publicatia exista in continuare, dar doar online)
Creditorul s-a indreptat doar catre jurnalist, iar instanta i-a dat dreptate, asa ca executorul judecatoresc a cerut deja toti banii de la jurnalist (marti), inainte sa se judece recursul.
Jurnalistul poate face o cerere la administratorul judiciar al firmei aflate in insolventa, ca sa fie despagubit cu jumatate de suma?
Ce inseamna "sa te inscrii la masa credala"?
Exista alte solutii pentru ca jurnalistul sa plateasca "in solidar" cu firma, asa cum a decis instanta?
Ce se intampla daca dupa ce a dat banii jurnalistul castiga recursul? Cum si-i poate recupera?
@CameliaBadea, in solidar nu inseamna neaparat jumate jumate (desi o prezumtie in acest sens, exista), in practica, in solidar inseamna ca cine are bani acela va fi urmarit silit si pus la plata. Ideea cu "cerere la administratorul judiciar al firmei aflate in insolventa, ca sa fie despagubit cu jumatate de suma" poate fi incercata, insa efectele vor fi, dpmdv, nule, iar in principiu, daca firma este deja in insolventa nu prea mai exista solutii pentru problema dvs.
Ca regula, ca sa recuperati ceva de la cel cu care ati fost pusa la plata in solidar, trebuie sa introduceti o actiune in regres si abia apoi, dupa solutionare, veti putea spune ca aveti un drept de creanta pe care sa-l inscrieti la masa credala. Inscriere care este afectata de termene imperative. Pentru alte detalii ar trebui vazuta situatia si documentele pe care le aveti, in concret.