avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca - eveniment rutier produs in urma ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca - eveniment rutier produs in urma deplasarii cu masina personala

Buna ziua.
Acum aproximativ 3 luni am avut un eveniment neplacut si anume:
Am fost trimis la o lucrare impreuna cu doi colegi de la Brasov la Constanta.
Am plecat in jurul orei 4:30 ( noaptea) cu masina personala pentru ca nu era nicio masina de firma disponibila.
Pe drum am facut accident fara victime si fara implicarea altor persoane sau autovehicule.
Pentru reparatia masinii s-a oferit un coleg sa puna o parte din bani, o alta parte din bani a pus-o angajatorul, iar diferenta eu.
Acum doua saptamani am plecat de la respectiva firma si m-am angajat altundeva.
Iar astazi am fost sunat de la fosta firma ca trebuie sa dau inapoi banii oferiti de angajator pentru reparatia masinii.
Precizez faptul ca nu mi-a oferit nicio chitanta sau orice altceva referitor la banii primiti si nu s-a declarat niciunde accidentul.
Acum eu as vrea sa stiu daca e normal ca eu sa dau acei bani inapoi sau daca este catalogat drept accident de munca.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 21:33, 22 Iulie 2016
Angajatorul a fost in cunostinta de cauza ca ati plecat cu masina personala?

Ati avut delegatii din partea firmei pentru deplasare?

Indiferent cu ce ati plecat accidentul trebuia declarat ca si accident de munca avand in vedere ca ati plecat in interes de serviciu si nu la plaja.

Atata timp cat nu exista documente justificative de predare a banilor nu aveti ce bani sa restituiti.

Informati fostul angajator ca solicitarea restituirii banilor sa va fie comunicata in scris cu confirmare de primire si totodata ca veti sesiza ITM cu privire la accidentul de munca nedeclarat conform legii.

Amenda este cuprinsa intre 3500 si 7000 de lei.
www.avocatnet.ro/content/art...
Pentru ca evenimentul produs sa poata fi inregistrat ca AM trebuie indeplinite conditiile prevazute de Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Inteleg ca nicio persoana din masina dvs. nu a fost vatamata si deci nu a primit concediu medical de minim 3 zile.
In cazul dvs. ar fi putut fi vorba de AM de traseu definit la
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
Pentru a se incadra evenimentul produs in acest articol de lege, in afara de existenta unui CM de minim 3 zile, ar trebui sa aveti delegatie/ ordin de serviciu pe care sa scrie ca deplasarea se efectueaza cu masina personala, pe traseul ...., la data de ......, intre orele ...., iar evenimentul sa se fi produs pe acest traseu, la data si intre orele mentionate.
Este necesar si PV incheiat de catre politie in urma cercetarii evenimentului rutier produs.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma ar trebui sa se regaseasa prevederile legate de modul in care se pot efectua deplasari, in interes de serviciu cu masina personala a salariatilor. De asemenea, ar trebui sa existe prevederi clare legate de repararea vehiculului in cazul implicarii acestuia intr-un eveniment rutier.
Pentru banii primiti ca ajutor de la angajator pentru reparatia autovehiculului ar trebui sa existe documente/ baza legala pentru acordarea ajutorului - prevedere in CCM.
Daca ar fi existat astfel de prevederi in CCM, reparatia autovehicului ar fi putut fi efectuata pe cheltuiala angajatorului. Reparatia masinii putea fi facuta si pe asigurarea CASCO daca ati fi avut asa ceva.
Solicitarea telefonica a angajatorului de a returna niste bani pentru care nu ati semnat niciun document legal ca i-ati primit poate fi doar pentru intimidarea dvs.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri, mi-au fost de mare ajutor.
Am inteles acum despre ce e vorba si o sa verific toate documentele in cauza.
O zi frumoasa!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2016
cristian_frahler, utilizator
In primul rand nu este accident de munca si nici macar accident rutier. In al 2 lea rand nu erati in timpul programului si nici la o distanta rezonabila fata de locul de munca. Nu stiu daca ati avut ordin de deplasare sau nu. Nu stim in ce conditii v-a dat angajatorul bani pt reparatie sau colegul pt ca daca evenimentul s-a produs din cauza neatentiei dvs sau vitezei excesive e una iar daca s-a produs din cauza incarcaturii atunci e altceva. Nu inteleg situatia adica, da bani cineva pt reparatia masinii si daca plecati de la firma atunci vrea banii inapoi iar daca ramaneati nu-i mai voia inapoi sau au fost dati cu imprumut acei bani?
Va deplasati in interes de serviciu pe drumul public .
Nu este accident de munca deoarece nu se pun in discutie cele 3 zile daca nu au fost victime (319/2006)dar este accident rutier pt ca s-a produs pe drumul public ( OUG 195/2002 ,numit si Codul Rutier pe care fiecare sofer ar trebui sa-l cunoasca) .
Nu aveti nici o obligatie legala sa inapoiati banii ,nici macar obligatie morala .
Firma ar trebui sa va multumeasca pt punerea la dispozitie a masinii personale . Ce pot face ei e sa va santajeze cu nedeclararea accidentului in termen de 24h (obligatie prevazuta tot de codul rutier ).
Nu mai raspundeti la telefon pt firma ,asteptati o notificare scrisa .
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2016
mottofreee, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in drum spre casa dupa terminarea programului nobody_else91 nobody_else91 Buna ziua, Lucrez la o companie privata si fac naveta cu masina personala. In drum spre casa(dupa terminarea programului) am avut accident fara victime doar ... (vezi toată discuția)
Masuri impotriva unui angajator ... Andi961 Andi961 Ce masuri se pot lua in cazul unui angajator care te obliga fara nici un fel de hartie sa mergi intr o alta localitate in delegatie iar in timpul acela tu ai ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuie respectati in cazul unui accident de traseu : un angajat se afla in drum spre serviciu, iar ... (vezi toată discuția)