Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuie respectati in cazul unui accident de traseu : un angajat se afla in drum spre serviciu, iar maxi-taxi s-a rasturnat si toti pasagerii au ajuns la spital, printre care si salariatul nostru. Ce demersuri trebuie sa facem noi, ca angajator ?
Se anunta evenimentul produs la ITM, intocmindu-se fisa de comunicare evenimente prevazuta in anexa 13 la Normele de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Se numeste prin decizie scrisa a angajatorului o comisie (minim 3 membri) pentru cercetarea evenimentului produs.
Pentru inregistrarea evenimentului ca accident de munca de traseu, trebuie indeplinite anumite conditii - in fisa individuala de instruire a lucratorului sa fie mentionat traseul de urmat/ ruta pentru deplasarea de la domiciliu la serviciu si inapoi la domiciliu, sa fie precizat mijlocul de transport, sa fie precizat intervalul de timp in care are loc deplasarea. Sa fie intocmite la nivelul firmei, instructiuni proprii pentru deplasare la si de la serviciu.
Daca lucratorul va primi un concediu medical de minim 3 zile, cu incadrare de accident de munca, atunci angajatorul va cerceta evenimentul ca accident de munca si in functie de mentiunile de mai sus, va stabili daca este vorba de accident de munca, de traseu sau de accident in afara muncii.
Firma trebuie, sa solicite in scris, cu nr. de inregistrare/ data, la politie, o copie dupa procesul verbal de cercetare a evenimentului de circulatie auto.
Practic se procedeaza astfel:
Se comunica evenimentul la ITM apoi tineti legatura cu ITM-ul si aflati daca intre ceilalti pasageri ajunsi la spital au mai existat si alti lucratori de la alte firme in aceiasi situatie cu lucratorul dumneavosatra. Daca se constata ca au mai existat (lucru f posibil, soferul nu s-a accidentat?) inca cel putin doi lucratori in aceiasi situatie, ITM va efectua cercetarea fiind vorba de un accident colectiv de munca de circulatie. Daca nu se constata ca au mai existat inca cel putin doi lucratori in aceiasi situatie atunci cercetarea se face de angajatorul care a organizat transportul iar din comisia de cercetare va face parte si o persoana nominalizata prin decizie scrisa de catre unitatea dumneavoastra. Vreau sa mai mentionez ca in conditia in care accidentul s-a produs pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers dar in timpul circulatiei pe drumurile publice, generat de traficul rutier se va incadra ca accident de circulatie si nu de traseu (este o cerinta a Inspectiei Muncii).
ART. 116 din NM aplicare L 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(6) Daca in eveniment sunt implicate victime cu angajatori diferiti, in comisia de cercetare numita de angajatorul la care s-a produs evenimentul vor fi nominalizate si persoane numite prin decizie scrisa de catre ceilalti angajatori.
(7) Angajatorul care a organizat transportul raspunde pentru cercetarea accidentului de circulatie produs pe drumurile publice, urmat de incapacitate temporara de munca, cu respectarea, atunci când este cazul, a prevederilor alin. (6).
Accident de traseu
acinom
Buna ziua,
As dori sa stiu daca un accident suferit cu biclicleta( fara avea echipament de protectie pentru deplasarea cu bicicleata) pe drumul de ... (vezi toată discuția)