avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Delegare de atributii functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Delegare de atributii functionar public

Buna ziua , va rog daca poate cineva sa-mi clarifice o problema: nu stiu care este baza legala(daca exista) potrivit careia un functionar public de executie angajat intr-o institutie poate fi obligat in baza unei dispozitii a conducatorului unitatii sa inlocuiasca un functionar public de conducere(director) pe perioada in care acesta nu se afla in unitate si deci sa-i preia atributiile de servici (care nu i s-au adus la cunostiinta functionarului public de executie), sa semneze in locul acestuia contracte si alte acte , angajand alaturi de ordonatorul de credite banul public.Mentionez ca in unitate mai exista alti functionari publici de conducere care ar putea prelua aceasta sarcina.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 25 Iulie 2016
Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici

art. 45
(1) Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate.

(2) Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.

(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii.
Ma intrebam daca este legal ca unui functionar public de executie sa-i fie delegate sarcinile si responsabilitatile unui functionar public de conducere(director) adica este numit inlocuitorul directorului pe perioada cat acesta lipseste din unitate,atata timp cat in cadrul directiei exista si sefi de servici si sefi de birou .Daca da pe cat timp? va multumesc
Legea 284/2010
art.25
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii de conducere se realizează prin numirea temporară a unei persoane angajate care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei de conducere şi care nu a fost sancţionată disciplinar, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.

(2) În mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (1) poate fi prelungită cu maximum 6 luni, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.

(3) În perioada prevăzută la alin. (1) şi (2), persoana beneficiază de drepturile salariale aferente funcţiei de conducere respective.
Va multumesc din suflet pentru raspuns insa nu se aplica in cazul meu avand in vedere ca functia de director este ocupata , eu am fost numita ca inlocuitor al acestuia pe perioada cand lipseste din unitate (concedii de odihna ,concedii de boala , sedinte , delegatii etc), in acest timp eu sunt subalterul sefului de birou si inlocuitorul directorului ,cu atributii si responsabilitati specifice atat functiei de conducere (semnez mape , contracte etc pentru intreaga directie )cat si de executie conform fisei postului.Va multumesc foarte mult.
Aveti dreptate, nu prea se cade, mai ales ca nu sunteti retribuit pentru munca depusa. Iar cum dispozitiile trebuiesc aplicate, aduse la indeplinire, nu va ramane decat sa munciti pe gratis pentru tara. In schimb acum sunteti seful sefului dvs., deci aveti ocazia sa-i puneti la treaba din moment ce indepliniti atributiile de director.

Alte discuții în legătură

Dispozitie delegare de atributii dirina2 dirina2 Buna ziua, Seful serviciului in care lucrez a fost in concediu medical timp de doua luni si in aceasta perioada am fost numita de conducerea unitatii, in ... (vezi toată discuția)
Delegarea de atributii ale unei functii publice de conducere de sef birou irina1980 irina1980 Buna ziua, sunt fc public la primarie si va rog din suflet sa ma ajutati ca nu mai stiu ce se poate si ce nu se poate. Incepand cu 1 ian 2009 am fost numita ... (vezi toată discuția)
Sporul functionarului public pentru indeplinirea atributiilor unei alte functii symsimone symsimone Va rog ajutati-ma!!!! Am o problema la care am incercat sa gasesc singura un raspuns insa nu am reusit, asa ca am sa inecrc la voi, in speranta ca ma ... (vezi toată discuția)