avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

Buna ziua.
Am o intrebare referitor la concediul pentru cresterea copilului.
Potrivit noii legi,pot beneficia de acest concediu persoanele care obţin venituri impozabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori datei de naştere a copilului .
Urmeaza sa nasc in luna septembrie si nu voi avea decat 10 luni lucrate la momentul repectiv. Urmeaza sa intru in concediu prenatal in luna august.
Mentionez ca pana la data de 1 iulie 2015 am fost studenta, iar pe data de 26 octombrie 2015 am semnat un contract de munca cu compania la care sunt angajata si in momentul de fata.
In intervalul dintre absolvirea facultatii si angajare nu am beneficiat de somaj sau alte venituri.
Intrebarea mea este, daca in ultimii 2 ani am obtinut venituri doar timp de 10 luni deoarece anterior am fost studenta la zi, voi beneficia de concediu de crestere al copilului?
Cel mai recent răspuns: emmz , utilizator 16:04, 20 Iulie 2016
Da, deoarece a-ti fost studenta ( termenul/perioada de studiu) se aduga ca si vechime in munca. Este un pic mai complicat dar aveti dreptul.
1. Daca veti naste in septembrie cele 24 de luni din care se aleg cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) sunt octombrie 2014 - septembrie 2016.

2. In cele 12 luni eligibile intra lunile in care ati avut venituri din salarii, lunile in care ati fost studenta la zi, lunile in care ati avut venituri din salarii, lunile in care veti fi in concediu medical (inclusiv concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).

3. Ca urmare veti putea beneficia de concediu crestere copil si indemnizatia aferenta acestuia.

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...

LegeaRoamana a scris:
Da, deoarece a-ti fost studenta ( termenul/perioada de studiu) se aduga ca si vechime in munca

1. Perioada de studentie la zi nu este vechime in munca, este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si se are in vedere la pensia pentru limita de varsta.

2. Vechimea in munca este perioada lucrata in baza unui contract individual de munca (vezi Codul muncii).
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil oana8989 oana8989 buna ziua.daca sunt in somaj,de la 1 iulie cat v-a fi indemnizatia de crestere copil? (vezi toată discuția)
Sarcina doinatruica doinatruica Buna ziua, am o nelamurire ai as avea un pic nevoie de ajutorul vostru. Doresc sa raman insarcinata dar nu stiu daca voi beneficia de indemnizatie pentru ca ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pavalsimona pavalsimona Buna ziua! As avea nevoie de un sfat! Sunt insarcinata si conform doctorului, ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lunii septembrie. Mentionez ca sunt in al ... (vezi toată discuția)