avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarizare și impozitare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarizare și impozitare

Bună ziua!
Am lucrat la un proiect POSDRU și am încheiat un contract individual de muncă cu o asociație parteneră din proiect. Acest contract are un nr. și o dată (14.05.2015) și este înregistrat la registrul general de evidență a salariaților. În contract este specificată durata de 8 luni și și salarul de bază lunar brut de 2149 lei.
Nu știu din ce motive n-am fost plătită, dar azi am verificat la finanțe și am aflat că pe suma de 8 596 lei brut s-a virat impozit și a rămas 7177 lei net. E posibil să fie plătit impozitul fără să fi primit salariul???Mai mult unii colegi din țară au fost angajați la alte fundații și asociații partenere în proiect și au primit sume diferite în cont.Deci pentru aceeași muncă uni n-au primit nici un leu , iar alții au beneficiat de sume considerabile.Vă rug respectuos să-mi răspundeți ce-i de făcut ca să fiu remunerată în mod echitabil, conform legilor în vigoare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 22 Iulie 2016
Exista posibilitatea ca angajatorul sa fi platit contributiile sociale si impozitul , inainte de a va achita salariul, cu toate ca art.161 c.mun., mentioneaza expres ca, salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
sabouelena a scris:

Am lucrat la un proiect POSDRU și am încheiat un contract individual de muncă cu o asociație parteneră din proiect. Acest contract are un nr. și o dată (14.05.2015) și este înregistrat la registrul general de evidență a salariaților. În contract este specificată durata de 8 luni și și salarul de bază lunar brut de 2149 lei.
Nu știu din ce motive n-am fost plătită, dar azi am verificat la finanțe și am aflat că pe suma de 8 596 lei brut s-a virat impozit și a rămas 7177 lei net.
...........
.......Vă rug respectuos să-mi răspundeți ce-i de făcut ca să fiu remunerată în mod echitabil, conform legilor în vigoare.

Calcul salarial :
BRUT =8596lei

-Asigurari Sociale (CAS)10.5% = 903
-Asigurari Sociale de Sanatate (CASS)5.5% =473
-Fondul de Somaj (CFS) 0.5% =43
-Deducere personala (DP) 0

TOTAL VENIT NET IMPOZABIL= 8596-(903+473+43)=8596-1419=7177

Impozit pe venit 16%X7177=1148

SAL. NET=6029 (7177-1148)sau 8596-903-473-43-1148

Deci ,din calcul rezulta ca din brutul de 8596lei ,s-ar fi virat doar contributiile sociale obligatorii ,in suma de 1419lei ,nu impozitul /salariu,ramanand un venit net impozabil de 7177lei! (impozit nu s-a virat ?)

Parerea mea este ca inainte de a face demersurile despre care v-a informat dl.freeelis sa va clarificati cu angajatorul ,respectiv acea fundatie sau asociatie ,solicitati-i sa va prezinte statele de plata lunare si o explicatie asupra faptului ca nu ati primit salariul cuvenit.
Se poate ca cineva sa fi semnat in locul dvs si sa-si fi insusit si banii si atunci deja vorbim despre o infractiune !
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2016
ContSters391349, utilizator
@ sabouelena

Nu mai adresati aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu mai deschideti acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topicurile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori.

Ati mai deschis pe acest subiect inca doua topicuri. Pentru a avea o continuitate a discutiilor, acest topic va fi inchis , urmand a continua discutiile pe celelalte topicuri deschise de dvs.
Astfel :
- pentru relatii de munca puteti posta nelamurile aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

- pentru calculul salariului , aici :
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neremunerarea unei activități prestate de o asociație care m-a angajat temporar sabouelena sabouelena Bună ziua, Doresc să vă aduc la cunoștință că am desfășurată în mai- decembrie 2015, în cadrul unui Proiectului POSDRU, activități cu elevi ... (vezi toată discuția)
De ce?? KMAD KMAD In data de 20-03-2018. Mi-am depus lichidarea la zi in forma de confecții tricotaje, in data de 30 -03-2018 ar fi trebuit sa mi ridic avansul....doar că în ... (vezi toată discuția)
Recuperare diferenta salar eduard69 eduard69 Buna ziua, Dupa 5 ani de munca la o firma de IT din Bucuresti mi se aduce la cunostinta ca incepand cu data de ....firma isi restrange activitatea si postul ... (vezi toată discuția)