avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neremunerarea unei activități prestate de o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neremunerarea unei activități prestate de o asociație care m-a angajat temporar

Bună ziua,
Doresc să vă aduc la cunoștință că am desfășurată în mai- decembrie 2015, în cadrul unui Proiectului POSDRU, activități cu elevi ȘDȘ (ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ), în calitate de cadru didactic 4 ore de luni până vineri.Din școala noastră am muncit 4 cadre didactice . Dar la ...,,încununarea" muncii depuse sunt o multitudine de aspecte de .....neimaginat !!!!
1. unii au muncit organizat- alții s-au relaxat organizat;
2. unii nu au fost remunerati-altii au beneficiat de sume considerabile;
3. unii așteaptă cu stoicism rezolvarea ....contradictiilor apărute din ,,n" motive fără sens - alții sunt de nevăzut, de negasit ...deși erau până de curând persoane ....de contact , cu rol decizional;
4. unii doresc răspunsuri - alții tac ( deși ar trebui să.... informeze, să acționeze, să solutioneze) !!!?
5. unii dintre cei care ne dorim răspunsuri, cei care vrem să fim.... ,,respectați " pentru eforturile făcute în perioada acestui proiect suntem surprinși a ,,n" oară cu privire la următoarele ...aspecte:
- statistica trimisă cu sumele pe care ar trebui să le primească oamenii implicați în proiect sunt incomplete , atât d.p.v. al perioadelor cuprinse în proiect ( doar din august-decembrie 2015?!) , cât și din p.d.v. al necuprinderii unora dintre noi în aceste ,,liste"!!!
- conturi la bănci pe care persoanele respective nu le-au avut vreodată!!!!
- vehicularea unor sume diferite!!!
toate acestea...in condițiile în care s-au cerut permanent : rapoarte, pontaje, informații cu privire la datele personale -xerocopii ale C.I., extrase ale conturilor bancare, adeverințe ..
Era vorba că în perioada mai-iunie se vor relua plățile pt proiect ...din pacate suntem la sfârșitul lunii iunie și lucrurile sunt la fel ca până acum...adica nimeni nu mai zice și nu mai știe nimic...
Din păcate, cei care ne-au promis răspunsuri, se pare că ... ,,s-au dat la fund" , fapt pentru care cred că ar trebui să acționăm, dar nu știm cum?
Vă cer ajutorul! Ce este de făcut?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 21 Iulie 2016
Ati incheiat un contract cu acea asociatie ? Daca da, ce fel de contract?
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da am încheiat un contract individual de muncă cu o asociație parteneră din proiect. Acest contract are un nr. și o dată (14.05.2015) și este înregistrat la registrul general de evidență a salariaților. În contract este specificată durata de 8 luni și și salarul de bază lunar brut de 2149 lei. Menționez că angajatorul nu a dorit să-mi elibereze contractul de muncă, iar azi am aflat că la finanțe s-a plătit impozit pe o sumă de 8 500 lei.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare și impozitare sabouelena sabouelena Bună ziua! Am lucrat la un proiect POSDRU și am încheiat un contract individual de muncă cu o asociație parteneră din proiect. Acest contract are un nr. ... (vezi toată discuția)
Plata contract munca intrerupt catalinafilofteia catalinafilofteia Am fost angajata 9 zile la un magazin fara contract de munca,chipurile sa nu se incurce in acte,imi va face contractul cu data de 1.In data de 1 al urmatoarei ... (vezi toată discuția)
Plata munca la negru Dumitru97 Dumitru97 Bună ziua , am muncit de pe 07.02.2017 pana pe 22.02.2017 la negru și când am vrut sa plec mi-a făcut contract de mâncare data de 22.02.2017 și am mai ... (vezi toată discuția)