avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatal renunta la legaturile personale cu copilul dar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatal renunta la legaturile personale cu copilul dar are custodie comuna

Buna seara!eu am divorta acum 2 ani, in instata tatal a renuntat la legaturile personale cu copilul insa custodia este comuna este normal asa ceva?Eu acuma l-am dat in judecata sa-i iau custodia fiindca am vrut sa inscriu fata la gradinita si mi-au cerut adeverinta de salariat si de la tata sau declaratie daca lucreaza sau nu insa acesta a refuzat,in acesti 2 ani el nu sa interesat de fata insa acuma vrea sa-i dea instata program, se poate?
Se poate. Iar daca nu aveti motive actuale care sa ii interzica legaturi persoanle cu copilul, cel mai probabil va obtine, pe drept, program de vizita.
Autoritatea parinteasca nu se pierde absolut, Chiar daca vi se vada autoritate parinteasca exclusiva tot va avea dreptul sa isi spuna cuvantul cu privire la modul de crestere si educare al copilului- art 398. Si in cazul decaderii , poate fi redata autoritatea parintelui decazut- art 512. De asemenea, continutul autoritatii este preavzut in art 487.
Legaturile persoanle cu copilul e altceva si e prevazut de art 401. Pe langa autoritate, parintele separat de copil are dreptul la legaturi personale cu acesta.
* articole din codul civil
[ link extern ]

Refuzul poate fi contrazis prin instanta, iar bineinteles, daca este abuziv- refuzul, se va tine cont de el in deciziile instantei.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2016
Marian Bucur, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in instata tatal a renuntat la legaturile personale cu copilul

Ce inseamna " a renuntat ", nu a cerut, a renuntat la capatul de cerere cu privire la relatii sa a zis ca nu il intereseaza sa aiba relatii personale cu copilul ?
Cred ca cererea dvs se va respinge, iar tatal va avea un program de relatii cu copilul.
Incercati sa probati reaua lui credinta in ce il priveste pe copil.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
pensie alimentara s-a fixat, a platit? daca nu ii faceti plangere penala ptr neplata pensiei
Nu se da custodie exclusiva doar ca nu e de acord cu un lucru.

Și dacă ați avea custodie exclusiva tot ar avea drept la program de vizita.

Puteți sa îl țineți mult cu procesul lui de vizita.
Poate sa dureze și un an și jumătate dacă știți sa amânați.
Trebuie sa stiti ca sentintele in ceea ce priveste pe minori si programul de vizitare nu sunt niciodata definitive, aceste masuri putand fi modificate (atat in sensul restrangerii, cat si al extinderii lor) in functie de situatia concreta a fiecarui copil in parte, apreciata de instanta prin prisma interesului superior al copilului.

Jurisprudenta si psihologii spun ca e bine pt copil sa creasca alaturi de ambii parinti si se tinde la a aplica in practica acest principiu.

Prin urmare, chiar daca nu a vazut copilul, chiar daca nu s-a implicat, chiar daca e practic un strain pt acel copil, e posibil ca instantele sa considere ca e totusi un drept al copilului sa isi cunoasca tatal si astfel sa poata obtine un program de vizitare.

Fie va luptati pt a-i respinge actunea, fie incercati sa determinati un minim de program sau unul progresiv pana copilul face fata noii situatii.

Cati ani are minorul ?

Alte discuții în legătură

Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)