avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul si decesul unui salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul si decesul unui salariat

Buna ziua.Am inteles ca in cazul decesului unui salariat,conform Legii 263/2010,angajatorul are obligatia sa achite rudelor decedatului care sunt in drept sa incaseze suma ce constituie ajutorul de inmormantare(2681 lei -2016?!).Aceasta suma angajatorul o recupereaza din contributia societatii ,CAS -ul de 15.8%,aplicat asupra fondului de salarii brut.Care este procedura care trebuie sa o urmeze angajatorul pentru a-si recupera banii ,sunt anumite acte ,cereri catre Casa de Pensii?Cum se procedeaza in cazul in care ajutorul de inmormantare,depaseste contributia de 15.8%,datorat de angajator in luna respectiva?Ma poate lamuri cineva in privinta notelor contabile ce trebuie facute in acest caz?Cum se declara in Declaratia 112?Mentionez ca societatea are doar 8 salariati ,deci nu are Contract Colectiv de Munca ,iar in Regulamentul Intern al societatii nu s-a stipulat nimic,referitor la ajutorul de inmormantare.Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:31, 22 Iulie 2016
1. Pentru recuperarea sumei de la Casa de pensii se va depune o Cerere insotita de documentele doveditoare:
- certificatul de deces;
- dovada efectuarii platii ajutorului;
- copie Declaratia 112.

2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
Art. 38
(1) Sumele reprezentand ajutor de deces, care se platesc de angajator asiguratilor, potrivit prevederilor prezentei legi, in contul asigurarilor sociale, se retin de acesta din contributiile de asigurari sociale datorate pentru luna respectiva.

(2) Sumele reprezentand ajutor de deces platite de angajator asiguratilor, potrivit prevederilor prezentei legi, care depasesc suma contributiilor datorate de acesta in luna respectiva se recupereaza din contul asigurarilor sociale de la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul acestuia, respectiv de la casa de pensii sectoriala.


Normele de aplicare a Legii 263/2010 :
Art. 117
(1) In cazul in care sumele cu titlu de contributie de asigurari sociale datorate lunar bugetului de asigurari sociale de stat sunt mai mici decat sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achita direct asiguratilor, platitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, dupa caz, cerere pentru recuperarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a diferentei respective, impreuna cu documentatia justificativa.

(2) Casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, dupa caz, pe raza carora se afla sediul platitorului, verifica documentatia si dispun plata sumelor datorate din bugetul asigurarilor sociale de stat.

3. Ajutorul de deces se trece in anexa 1 pe coloana 2. Deductibila, iar anexa 1.1 la C3, caseta "Ajutoare de deces" :

- "Număr cazuri" - se completează cu numărul total de cazuri pentru care s-au acordat ajutoare de deces la nivel de unitate.
- "Sumă" - se completează cu suma totală a ajutoarelor de deces acordate la nivel de unitate, suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat.
www.avocatnet.ro/content/for...

Ajutorul se declara in declaratia 112 aferenta lunii in care s-a platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare ajutor deces in d112 diana29 diana29 O salariata a decedat. I s-a dat mamei ajutorul de deces de 2298 lei .Intrebarea este cum il prind in declaratia 112 deoarece stiu ca acesta se scade din CAS ... (vezi toată discuția)
Recuperare ajutor deces feriha feriha Cum se recupereaza ajutorul de deces platit de catre angajator unui salariat. Banii se recupereaza de la Casa de Pensii sau de la Finante.Care este procedura ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces neva1979 neva1979 bunA ZIUA am si eu o intrebare: care sunt demersurile ptr recuperarea banilor acordati de catre firma ca ajutor de deces? am inteles ca trebuie recuperati de ... (vezi toată discuția)