avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor concediere pe motive ce nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor concediere pe motive ce nu tin de persoana noastra.

Buna dimineata,desi ora la care scriu cele ce urmeaza a va supune atentiei si in speranta unui sfat profesionist este 01.58,urmatoarele situatii care se intampla intr-o societate cu capital majoritar de stat:concedierea personalului pentru motive care o sa va ingrozeasca.Este vorba de colegi care au primit preaviz de concediere pentru urmatoarele "motive":1.Concedii medicale si cancer.2.Concedii medicale si atac cerebral.3.Concedii medicale si preinfarct.4.Concediu pentru cresterea copiilor.Multi colegi si colege de serviciu aflate in situatiile de mai sus se afla la momentul acesta in concedii pentru incapacitate temporara de munca sau de cresterea copiilor.Si totul in numele faptului ca societatea este in insolventa.Pe langa aceste situatii eu sunt printre cei "fericiti" care se roaga sa castige procesul de grupa 1 pentru a iesi la pensie pentru limita de varsta DECENT si nu dat afara din sistem pe "usa din spate" dupa 35 de ani.Pentru toate aceste motive va rog din suflet si in numele colegilor si colegelor de serviciu dati-ne un sfat profesionist ce cale legala sa urmam.Multumiri anticipate si fereasca Dumnezeu pe toti de asa ceva.Sunt motive,consider eu,care merita supuse atentiei dv. si gasirea unei "porti a sperantei" in gasirea unei rezolvari favorabile a cazurilor mai sus mentionate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2016
nicky63, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 24 Iulie 2016
Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat; [Decizia Curtii Constitutionale nr. 814/2015]
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, persoanele aflate in concediu medical, in CCC pot fi concediate numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In situatia in care s-a dispus concedierea in astfel de situatii, persoanele in cauza pot depune contestatie, la Tribunalul in raza caruia au domiciliul sau locul de munca, in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere. Actiunea este scutita de plata taxelor judciare.

Buna ziua.In sprijinul celor afirmate in mesajul anterior vin cu urmatoarele precizari in privinta situatiei mele:am aditional la cim semnat in 30.05.2016 pentru functia electrician tura pram conform cu clasificarea ocupatiilor din Romania si nomenclatorului unic de functii si meserii,am semnat fisa postului in 18.04.2016 in care se specifica denumirea postului electrician pram intretinere-reparatii gospodaria combustibil[Lucrari complexe],iar in preavizul de concediere inregistrat in data de 20.07 2016 se specifica reducerea unui numar de 306 posturi printre care si postul de electrician tura pram ocupat de dvs. in baza deciziei nr.680/18.07.2016 emisa de administratorul judiciar si cel special privind aprobarea structurii organizatorice a societatii incepand cu 20.08.2016 si a minutei 33869/13.07.2016 incheiata intre administratie cu reprezentantii sindicatelor prin care au fost stabilite nominal listele cu salariatii afectati de concediere. De toate aceste lucruri nu am fost informat prealabil nici macar de liderul de sindicat care a semnat ca este de acord cu concedierea mea.Ca o intrebare preliminara ce masura de protectie sociala isi produce efectul privind momentul desfacerii cim pentru motive care nu tin de persoana mea va plati un ajutor de 12 salarii medii nete pe unitate prevazute in aditional la cim aflat in vigoare sau varianta noua a regulamentului intern in care au redus la 6 salarii medii pe unitate pe motivul ca societate este in insolventa? Multumesc anticipat de raspuns.
Alte detalii:fisa postului are cod cor 741301, iar in aditional sunt trecut cod cor 724106;adica posturi total diferite ca si incadrare.Concluzie dupa cele aratate ocup doua posturi in acelasi timp?Corect?
nicky63 a scris:

.....Ca o intrebare preliminara ce masura de protectie sociala isi produce efectul privind momentul desfacerii cim pentru motive care nu tin de persoana mea va plati un ajutor de 12 salarii medii nete pe unitate prevazute in aditional la cim aflat in vigoare sau varianta noua a regulamentului intern in care au redus la 6 salarii medii pe unitate pe motivul ca societate este in insolventa? Multumesc anticipat de raspuns.

In opinia mea, se aplica masura privind plata a 12 salarii medii nete pe unitate.

Reg.Intern nu poate modifica c.i.m.
Multumesc de raspuns care este conform cu ceea ce ma asteptam.Pentru a vedea si dvs. cine ne da afara din sistem dupa 35 de ani de munca cititi si va minunati la o formulare de PREAVIZ CE CONCEDIERE in anul 2016....va comunicam prin prezenta NOTIFICARE....dupa expirarea termenului de preaviz,la incetarea raporturilor de munca,veti beneficia de salariile compensatorii,in conditiile prevazute de art.4.99 din regulamentul intern al societatii,care,conform celor stabilite de partenerii sociali prin minuta 33869/13.07-29016, se vor achita esalonat,lunar,incepand cu luna urmatoare celei incetarii raporturilor de munca.Adica in 2016 SAU IN 29016?Sa dea sfantul sa spunem ca IN 29016 nu am primit salariile compensatorii....NNNNUUUU?

Alte discuții în legătură

Concediere in concediu medical? c-levi c-levi Buna, va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: Se poate ca o persoana aflata in concediu medical sa fie concediata? Care sunt pasii care trebuie ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii - concediere colectiva, pastrarea postului marianraducan marianraducan Sint inca salariat la o societate cu capital de stat si datorita hotilor din politica vor sa faca concedieri colective. Intrebarea este ce chichita legislativa ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post din motive ec.si de org. diaconu adriana diaconu adriana Am fost disponibilizata in urma desfiintarii postului din motive ec. si de org. Tinand seama de faptul ca unitatea dispunea de doua posturi identice cu ... (vezi toată discuția)