avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor si partaj

Buna ziua!
Sunt casatorita de 12 ani si avem un minor de 10 ani. Casatoria a fost din dragoste, dar relatiile intime dintre noi nu au fost decat foarte rare inca de la inceput, sotul meu gasind mereu motive sa nu-si faca datoria. Am zis ca poate este o problema medicala dar el a refuzat sa mearga la medic din orgoliu. Am aceptat in totii acesti ani situatia, dar acum 3 ani am aflat ca el imi ascunde veniturile reale si am banuit ca ma inseala. A negat vehement acest lucru, iar eu am continuat sa-i stau alaturi pentru copil, pentru familie. Acum 4 luni am avut comfirmarea infidelitatii lui si vreau sa divortez. Doreste si el divortul, nu are pretentii la custodia copilului dar are pretenti mari asupra bunurilor respectiv casa si masina, in special a unei sume de bani date de parintii lui pentru construirea casei noastre. Subliniez faptul ca am adus in casa venituri aproximativ egale cu ale sotului meu.
Casa este construita de noi, din banii nostrii (banii de la nunta si salarii), bani de la parintii mei si, in cea pai mare parte cam 70% din suma, bani de la parintii lui, (dati cadou, nu cu imprumut). Casa este construita pe terenul parintilor mei, unde au si ei casa lor.
El doreste sa primeasca suma data de parintii lui integral si masina, altfel nu paraseste casa si nu divorteaza .Ameninta ca daca nu primeste toti banii ii actioneaza in justitie pe parintii mei, ca le va scoate la licitatie si casa lor pentru recuperarea banilor.
Va rog sa ma indrumati, sunt intr-o situatie dificila. Are dreptul sa ceara despagubiri inegale pentru casa dupa atatia ani de umilinta, de jigniri si nerespectarea datoriei de sot. Recunosc, din prea multa dragoste, am acceptat situatia crezand ca e o cauza medicala, dar acum cand stiu ca m-a inselat...
Eu sunt dispusa sa-i platesc despagubire pentru casa, dar nu vreau sa-i dau totii banii odata cum vrea el, iar suma integrala mi se pare prea mult pentru acesti ani pierduti...Sa plece cum a venit, ca si cum nu s-a intamplat nimic.
As dori sa stiu si cat m-ar costa si un avocat in aceasta situatie.
Multumesc anticipat!

Cazul dvs. necesita multa atenție.
Trebuie analizata situația juridica.

Avocatul va poate costa în mod diferit.
Primul pas este sa aflați dacă se poate ce vreți astfel încât primul pas ar fi o consultatie juridica cu acte pe cat se poate pentru a va lamuri în concret cu ce se poate și ce nu se poate sau cum s-ar putea, în ce condiții.

Dacă sunt donații pentru el are dreptul sa le obțină.
Trebuie văzut și care ar fi întreg probatoriul.
Puteti solicita divortul, apoi partajul. Sau daca va intelegeti , instanta poate pronunta divortul si ar putea continua separat pe actiunea de partaj.
Partajul- se va tine cont de contributia fiecaruia, care se prezuma a fi egala. Litigiu se va disputa intre dvs si dumnealui, numai pentru casa, terenul , din cate spuneti, este si va ramane parintilor , nefiind parte intr-un asemenea proces. Are dreptul la bunul dobandit dupa casatorie, anume casa.
Onorariul unui avocat se stabileaste dupa ce l-ati ales, in functie de mai multe criterii (prevazute in lege 51/1995 sau statutul , sau dupa bunul plac al avocatului, dvs. nefiind legata de un onorariu al avocatului, putand intrerupe negocierile sau denunta contractul, fara plata daca nu s-au oferit servicii). Nu exista onorarii minime și nici maxime!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2016
Marian Bucur, Avocat
Eu am inteles foarte bine problema dvs, dar sa stiti - oricat de dur ar parea - ca n are nicio legatura infidelitatea, modul cum si-a facut datoria de sot, modul cum se comporta acum cu dvs si parintii dvs, cu partajul dintre dvs ca si fosti soti si cu contributia fiecaruia l adobandirea bunurilor comune.

Intra in masa bunurilor partajabile acele bunuri - mobile si imobile - dobandite in timpul casatoriei. Cota de contributie prezumata de lege este 50-50%. Este insa o prezumtie relativa, ceea ce inseamna ca nimic nu impiedica pe cel ce pretinde o cota majorata sa dovedeasca prin orice mijloc de proba aceasta contributie.

Incercati o rezolvare amiabila a situatiei, dar numai dupa ce va informati temeinic asupra sanselor dvs, asupra costurilor unui eventual proces etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - ajutor! Mary65 Mary65 Buna, am 42 de ani, 21 de casatorie si o fata de 20 de ani. Urmeaza sa introduc actiunea de divort iar mai tarziu partajul. Problema mea este urmatoarea: eu ... (vezi toată discuția)
Impartire bani divort cristina_2013 cristina_2013 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez pt ca sotul sa nu-mi ia banii la divort. Situatia este urmatoarea: - salariul meu este cel putin dublu fata ... (vezi toată discuția)
Divort gere sylvia gere sylvia Buna ziua. As vrea sa divortez, am o fetita de 2ani si 8 luni. dar avem problema cu partaj de bunuri! am construit impreauna o casa , dar ... (vezi toată discuția)