avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... aplicare lege 142/2016
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

aplicare lege 142/2016

Buna ziua,
Asteptam din partea dvs. ca raspunsul referitor la aplicarea acestei legi sa fie unul pozitiv pentru toti pensionarii in plata cu argumente solide si nu argumente de genul:
"Nu, nu vi se aplică şi dvs. întrucât legea civilă nu se aplică retroactiv. Modificarea adusă Legii nr. 263/2010 referitoare la modul de calcul al pensiei anticipate parţiale nu prevede şi recalcularea pensiilor anticipate parţiale deja stabilite."
Asteptam sa pledati in favoarea acestor oameni cu argumente "toti santem egali in fata legii,fara discriminare " .Desi este o lege civila ar fi trebuit sa faceti trimitere la art 6. lit.6 din Codul civil care statueaza ca,daca o situatie juridica anterioara intrarii in vigoare a unei legi noii este generata de regimul juridic al proprietatii sau bunurilor,atunci efectele viitoare ale acestei situatii sunt reglementate de legea noua.
Pensia conform Declaratiei Drepturilor Omului este asimilata dreptului de prorietate ,art.17 .
Conform celor mentionate mai sus ,daca exista dretatea cu adevarat si oameni adevarati care sa o apere ,cred ca legea va fi favorabila fara discriminare si celor in plata cu pensie anticipata partial.





Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:55, 24 Iulie 2016
1. Consultantii de pe acest forum nu suntem organe legiuitoare si nici organe judecatoresti.

2. Suntem niste oameni ca si dvs. si care raspundem la intrebari in spiritul si litera legii chiar daca de multe ori nu suntem nici noi de acord in totalitate cu prevederile legale respective.

3. - Cei care intreaba ne cer un raspuns la situatiile lor concrete, care sa corespunda prevederilor legale, nu cum ar dori ei sau noi sa fie.
- Nu ne cer sa pledam impotriva prevederilor legale si nici nu ar avea rost, asa ceva fac doar teoreticienii.
- Noi suntem practicieni si de supunem legii, indiferent de opiniile noastre.

4. Propunerile dvs. de modificare a legii le puteti adresa legiuitorului (Parlamentului) prin parlamentarii alesi de dvs. in colegiul de care faceti parte.

In legea 214/2016 nu este specificat faptul ca beneficiarii aceste legi vor fi doar viitorii pensionari.Normele de aplicare nu au aparut inca.
Sunt dezamagit pentru ca desi nu sunteti organ legiuitor si nici organ judecatoresc v-ati permis sa dati un verdict sec si clar:"Modificarea adusă Legii nr. 263/2010 referitoare la modul de calcul al pensiei anticipate parţiale nu prevede şi recalcularea pensiilor anticipate parţiale deja stabilite."
In calitate de practicieni asteptam un raspuns mai nuantat in spiritul si litera legii,fara a presupune ca acesta ar insemna transformarea dvs. in luptatori "impotriva prevederilor legale "

O zi buna
1. Dvs. puteti fi dezamagit de prevederile legii dar nu de raspunsurile noastre care sunt conform prevederilor legale.

2. - Legea 142/2016 este o lege de modificare a Legii 263/2010, ea se poate aplica si fara modificarea Normelor de aplicare dar nu este exclus sa apara si aceste modificari.
- Daca legea nu prevede şi recalcularea pensiilor anticipate parţiale deja stabilite asta nu inseamna ca se aplica recalcularea.
- Legea spune ca se aplica de la 1 iulie 2016, adica celor care solicita pensie anticipata partiala incepand cu aceasta data.
- Dar daca faceti demersurile pe care vi le-am spus anterior poate, cine stie, sa se adopte si o asemenea modificare a legii.

3. - Aveti dreptate, noi suntem practicieni (adica aplicam legea, fie ca suntem sau nu de acord cu prevederile ei), nu suntem teoreticieni.
- Puteti deschide un topic separat in care sa se discute aceste probleme ridicate de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata se recalculeaza? giorgio24 giorgio24 Sunt nascuta in 1958(femeie) si am iesit la pensie anticipata partial in octombrie 2014 cu penalizare de 45% si o vechime in munca de 38 ani.Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Militar in rezerva - pensionare barbos barbos Sunt militar in rezerva si doresc sa aflu cand si in ce conditii pot sa beneficiez de pensie. Am vechime efectiva in M.Ap.N. de 15 ani si 3 ani scoala ... (vezi toată discuția)
Reducere penalitati pensionare anticipata partiala danctinpog danctinpog Daca am depus dosarul de pensionare anticipata partiala in noiembrie 2015 , dar nu am intrerupt activitatea , pot beneficia de reducerea penalitatilor conform ... (vezi toată discuția)