avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata cheltuielilor de judecata inainte de finalizarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata cheltuielilor de judecata inainte de finalizarea judecatii

Este legal ca inainte de finalizarea unui proces penal, ca inculpatul sa primeasca somatie de la ANAF, cu termen de 15 zile pentru plata sumei, iar in caz de neplata/contestatie sa se dispuna exectuarea silita a acestuia?

Este vorba de contestatiile formulate de inculpat in timpul judecatii. Nu cumva acesta trebuie sa le plateasca la sfarsitul procesului sau daca este gasit vinovat?

Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 22:10, 26 Iulie 2016
Buna ziua,
Ar fi util sa metionati care este infractiunea pentru care exista procesul penal pe rolul instantei.
Depinde, daca printr-o hotarare interlocutorie, de respingerea cererii de recuzare, de stramutare, de amenda judiciara sau altele in care s-au dispus cheltuieli judiciare pare normala procedura in special lor daca folosesc cheltuielile judiciare ca pe un instrument de santaj :)

Asta ar insemna ca incheierile interlocutorii sunt atacabile direct, inainte de hotararea finala din dosar, si unele sunt sau erau cum ar fi incheierea de respingerea cererii de sesizarea CCR sau incheierea de amenda judiciara
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2016
eusaisapte, utilizator
Da, se afla pe rol.
In cazul meu este un proces penal care nu este incheiat.Am facut contestatie la masura controlului judiciar fiind respinsa cu 450 ron cheltuieli judecata la TB si anul trecut.Primesc somatie de la ANAF IN 06.07.2016.Am posibilitatea de a contesta aceasta executare silita si somatia sau trebuie sa o platesc tinand cont ca procesul penal nu este terminat?Ce trebuie sa fac in instanta ?Vineri expira termenul la executare silita?
Va multumesc.
Trebuie sa aveti posibilitatea sa contestati executarea. Eu tocmai am citit la creanta ca trebuie sa fie certa adica "nu constituie obiectul unui litigiu (creanţe certe)"

[ link extern ]

Din pacate n-am timp sa caut prin lege care-i procedura contestarii executarii. Puteti sa introduceti o contestatie preliminara in termen, si pana la primul termen va documentati si o completati, sau angajati avocat daca sunteti convins ca este nelegala si netemeinica

Daca ati fost somat de ANAF, probabil trebuie sa existe procedura de contestare in codul de procedura fiscala.

Uitati niste exemple:

[ link extern ]

Daca cautati dupa cuvantul cheie: executare, gasiti "Contestaţie la executare silită". Nu stiu daca se poate invoca faptul ca creanta este in mod fals stabilita pe numele dumneavoastra

Ca sa contestati cheltuielile judiciare trebuie sa dovediti ca sunt nelegale si netemeinice. Prima dovada e ca nu exista motivarea acestora. E posibil sa fie si ilegale in functie de motivare... nu pot sa va indrum mai mult ca n-am experienta si arata ca o zi intreaga de munca si documentare :)

Un pic de ajutor:

am cautat in google: codul de procedura fiscala contestarea executarii

si gasit:

[ link extern ]

"Obiectul contestatiei constă în orice act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor Codului de procedură fiscală de către organele de executare, precum şi refuzul organelor fiscale să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii."
...adica daca executarea in sine nu e ilegala n-aveti ce contesta astfel

Eu cred conform literaturii de specialitate ca daca puteti demonstra ca sunt falsificate cheltuielile judiciare puteti chema in judecata autorii falsului in raspunderea delictuala (modelul e in link de mai sus), sa plateasca creanta in locul dumneavoastra

Atunci creanta nu e certa fiindca e supusa unui litigiu, deci instiintati executorul sa suspende executarea. Daca castigati litigiul il va executa pe cel care pierde procesul civil
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
eusaisapte, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita anaf DumitruC DumitruC Buna ziua, In Aprilie mi-a fost definitivat un dosar penal in urma caruia a trebuit sa platesc 660 lei cheltuieli judiciare. In momentul in care dosarul a ... (vezi toată discuția)
Procedura contestatie la executare cheltuieli judiciare in penal? eusaisapte eusaisapte Care este procedura contestatiei la executare cheltuieli judiciare in penal? Sunt somat cf. art. 578 din CPP sa platesc niste cheltuieli judiciare vadit ... (vezi toată discuția)
Intrebare executare silita prin poprire giv giv Buna ziua! Am si eu o nelamurire in legatura cu o speta. Se da o amenda administrativa si cheltuieli judiciare in valoare de 1100 lei. Actul prin care s-a ... (vezi toată discuția)