Sa le luam pe rand: Mai intai, daca am inteles bine si casa de la tara si apartamentul din Constanta sunt bunuri comune ale parintilor dvs.Mergeti la judecatoria de la locul decesului mamei si introduceti o actiune prin care solicitati sa se constate deschisa succesiunea mamei dvs si partajarea bunurilor ramase de pe urma acesteia. Aveti grija sa enumerati toate bunurile care au fost proprietatea mamei, chiar daca sunt comune cu sotul (tatal dvs), din aceasta comuniune mama dvs avea o cota parte si cota aceea se va partaja intre tata (sot supravietuitor) si dvs cei trei copii. Initial, la introducerea actiunii, veti achita o taxa de timbru de 20 lei si timbru judiciar de 3 lei, dar pe parcursul procesului urmeaza, de regula, expertize, pentru a se face lotizarea, iar onorariile expertilor se platesc. Nu este simplu un asemenea partaj, este foarte greu sa te descurci fara un avocat bun si ar fi bine sa aveti unul, pt.ca oricum cheltuielile de judecata se vor compensa si vor fi platite, in mod egal, de toti mostenitorii. In partaje se tine cont de activ (averea lasata) dar si de pasiv (datoriile mortului), cine a suportat cheltuielile de inmormantare, pomenirile ulterioare, etc. Pentru ceea ce ati platit la apartament pana acum, ar fi bine sa aveti acte (chitante, bonuri si facturi fiscale) eliberate pe numele dvs. pt.impozit, curent electric si alte utilitati, ideal era, cand le-ati achitat pe numele proprietarului, sa cereti sa se specifice in chitanta "prin x" (X fiind dvs) si nu sunt de ici de colo nici niste martori care sa confirme toate cheltuielile facute de dvs.Onorariul unui expert desemnat de instanta este, de regula, cam 5,6,7 milioane, dar aici cred ca aveti nevoie de cam multi experti, mai ales ca aveti imobile prin mai multe localitati din mai multe judete. Faptul ca fratii vin sau nu in instanta, nu are relevanta deosebita, e treaba lor, legea nu-i obliga sa se prezinte, atata vreme cat procedura de citare cu ei este indeplinita. A primit citatia, se presupune ca are cunostinta de proces si il priveste daca vine sau nu sa se apere. E bine sa va luati totusi un avocat ca sa fiti sigura ca va iesi cum trebuie. Mult noroc.
Durata procesului: intre 1 an si 3 ani,depinde de celelalte parti si de expertii care trebuie sa evalueze proprietatile. daca fratele nu se prezinta, procesul ar putea dura mai putin, daca vine si va face tot felul de sicane poate intarzia semnificativ procesul.
Costuri: taxa de timbru este mica (cateva sute mii lei vechi); onorarii de expertiza probabil in jur de 2000 RON; onorariu de avocat depinde de avocatul pe care il veti angaja.
Cheltuielile de amenajare a apartamentului pot fi obtinute, reprezentand un drept de creanta al dvs personal asupra succesiunii (dar si asupra patrimoniului tatalui dvs, care inteleg ca detine 1/2 din respectivul apartament).
Trebuie insa sa puteti dovedi fa[ptul ca ati facut acele cheltuieli din banii dvs.