În urma unui proces ajuns în faza de apel, după ce completul de judecată a pronunțat hotârârea definitivă - care este perioada maximă în care are loc redactarea, emiterea și expedierea către părți a motivării unei astfel de hotărâri judecătorești definitive?
După faza de apel, hotârârea judecătorească definitivă mai poate fi atacată?
Codul de procedura civila prevede un termen de 30 zile pentru redactarea hotararii, dar nefiind nici o sanctiune pentru nerespectare precum si existenta unui numar mare de dosare care trebuie rezolvate de catre judecatori, acest termen se depaseste adesea. In aceste cazuri si functie de natura litigiului judecat, partea interesata, personal sau prin avocatul ales, poate depune o cerere de urgentare a hotararii, la instanta care a pronuntat hotararea cu pricina.
Hotararea din apel este definitiva si poate fi pusa in executare, prin solutionarea apelului fiind epuizate caile ordinare de atac.
Alte cai de atac sunt cele extraordinare si, asa cum sugereaza si numele, se pot admite doar in situatii limitate si expres prevazute de legea interna si europeana ( recursul, contestatie in anulare, revizuirea, plangere CEDO).
Sincer: nu prea ma grabesc sa obtin motivarea la hotararea definitiva pronuntata de completul de judecata al unui Tribunal de la noi.
Am ajuns in faza de apel la un proces de ”contestatie la executare”.
Am o decizie favorabila irevocabila a ÎCCJ, în urma recursului pe care l-a declarat cel care nu dorea sa fie executat.
Judecata s-a ”intors” la instanța de unde a pornit procesul, care s-a pronuntat tot in favoarea mea...
Dar la Tribunal, am dat peste o judecătoare care a pronuntat:
”Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelul declarat de contestator, împotriva sentinţei civile a Judecătoriei .... Schimbă, în tot, sentinţa apelată în sensul că admite contestaţia la executare formulată şi în consecinţă dispune desfiinţarea actelor de executare întocmite în dosarul de executare, în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă a Judecătoriei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică ....”
Asta după ce am prezentat instantei Tribunalului o decizie irevocabilă a ÎCCJ!!!
Cred că numai în România se pot emite astfel de decizii/hotărâri...
Cu toate că nu mă grăbesc să obțin motivarea Tribunalului (între timp am deschis si un proces penal pentru fals în acte private pe numele celui care s-a pretins moștenitor al unei suprafețe de teren pe care bunica mea avea deja acte de proprietate. Persoana respectivă a vândut, celui cu care m-am judecat ani de zile, suprafața respectivă fără nici un drept) - abia aștept să văd care au fost motivele care au determinat-o pe judecătoare să schimbe total deciziile unei instanțe superioare ei...
Pot să mă adresez, în acest caz si Inspecției judiciare?
Contestatia in anulare
DanyD
Pentru judecarea unei contestatii in anulare, este necesar intreg dosarul penal in care s-a pronuntat o HJ definitiva sau este suficient doar dosarul din ... (vezi toată discuția)