avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament foarte problematic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament foarte problematic

Stimati avocati de forumul Avocatnet.ro,

As dori sa va consult parerea intr-o problema spinoasa:

Mama mea a decedat recent si pe linga o tristete imensa, dinsa fiind persoana pe care am respectat-o si iubit-o cel mai mult, m-a lasat si cu o dilema mare.

Dupa moartea tatalui meu (sotului mamei mele) acum multi ani, mama mea a cumparat un apartament , platindu-l integral din banii sai ( in contractul de vinzare-cumparare sta scris acest lucru), si in momentul cumpararii a pus 50% din apt. pe numele sau, si 50% pe numele unui domn ce il cunoastea la acel moment, fiind deja vaduva. Cu domnul aceasta a stat ulterior 17 ani in relatie de concubinaj (necasatoriti, nelogoditi).

In ultimii ani, doamnul a inceput sa faca presiuni asupra mamei mele sa ii faca testament pt cei 50% ai mamei, astfel incit la decesul mamei , lui sa ii revina apt. in totalitate. Acum citiva ani mama a efectuat un testament prin care ii lasa d-lui ai sai cei 50%. Ulterior, la sugestia mea, a efectuat un nou testament , in care cei 50% ai mamei mi-ii acorda mie ( asa cum de fapt ar fi fost daca nu facea nici un fel de testament, eu find unicul mostenitor) . D-ul nu stie de existenta acestui nou testament si acum ca mama a decedat, e normal sa introduca in actiune testamentul sau pt a deveni proprietar plin si de drept a intregului apartament.

Intrebari: Ce se intimpla practic la notarul la care va merge domnul - va sti notarul automat, dintr-o baza de date comuna tuturor notarilor, ca este efectuat un testament mai nou si ca cel detinut de el este invalid? Sau nu exista asa o centralizare / automatizare de informatii si d-ul poate sa faca succesiunea cf.testamentului vechi fara restrictii, daca eu nu apuc sa pun pe rol testamentul meu, care este cel mai nou si ca atare cel valabil?

Ce scenarii posibile sint in acest caz? Nu imi suride deloc rolul de co-proprietara cu d-ul si de aceea doresc sa vind apt. cit mai repede si sa impartim suma rezultata din vinzare. Mai mult ca sigur d-ul nu doreste vinzarea ci doreste sa ramina in apt. (si imi imaginez ca se poate opune oricaror vizite de la organe ale autoritatii / telefoane / scrisori de somatie ). Nu doresc razboi longeviv si taraganari, de aceea doresc sa stiu ce mecanisme legale sint pt. a il determina sa vinda cit mai repede si cit de eficiente sint aceste metode in practica? D-ul nu are capital disponibil sa imi plateasca mie jum.ca sa ramina in apartament si este total neactual sa faca imprumut la banca in acest sens.

As dori sa evit oricit de posibil cu putinta un razboi longeviv, costisitor si fara rezultate, (mai este si varianta sa renunt in favoarea d-lui la cei 50% testamentati mie de catre mama, dar parca nu as dori sa apelez inca la aceasta varianta pina nu le stiu bine pe celelalte).

In speranta ca puteti sa ma ajutati cu un raspuns cit de curind, va multumesc foarte mult anticipat.


Alte discuții în legătură

Vechi si noi, despre onorariul notarului ContSters122786 ContSters122786 Vad ca la toate intrebarile legate despre cit anume costa o procedura sau alta la notariat, se dau raspunsuri ambigue, practic este imposibil sa scoti un ... (vezi toată discuția)
Contract vinzare-cumparare marryy_lm marryy_lm Am urmatoarea intrebare: mama a vindul cota ei de 50 % de proprietate unei nepoate.S-au respectat toate cerintele: plata pretului ....act ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa copii dupa recasatoria mamei... beeci beeci Buna ziua, parintii mei au avut un apartament de 4 camere. In 2007 tatal meu a murit, am facut procedura de succesiune in termenul de 6 luni, dupa care eu ... (vezi toată discuția)