avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita 1/3 dintr-un imobil
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita 1/3 dintr-un imobil

Buna ziua,
Am contract un credit in 2010 pe care nu l-am mai achita,am fost executata silit ptr suma de 21000 ce include penalizaro+dobanda.In momentul de fata am poprire pe salariu dar executorul doreste aa imi execute si 1/3 dintr-un imobil dobandit prin donatie de la unchiul meu,actul notarial este cu drept de uzufruct ,atat eu cat si surorile mele nu putem sa il vindem atata timp cat unchiul este in viata iar dupa poate fii vandut doar cu acceptul tuturor partilor.In aceasta situatie pot fii executata silit ptr acea 1/3 parte din imobil?poate fii vandut ai unchiul meu evacuat?
Multumeac
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 08:32, 29 Iulie 2016
Nu, unchiul nu va fi evacuat, insa cota dvs poate fi scoasa la licitatie.
ce puteti face e sa revocati donatia cu acordul partilor.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
Donatia poate fi revocata doar in conditiile prevazute de art.1.020-1.029 NCC.Opinia mea este ca ,nu cred ca se va gasi un cumparator ptr.cota de 1/3 din imobil,viitorul cumparator va trebui sa respecte dreptul de uzufruct al unchiului dvs. pe timpul vietii acestuia.
[ link extern ]

Analizând manifestarea de voinţă a părţilor, exprimată în faţa instanţei, instanţa, constată că aceştia sunt de acord cu revocarea contractului de donaţie încheiat în anul 2008.

Instanţa apreciază de asemenea, că actul de donaţie încheiat de părţi, este rezultatul unui acord de voinţă.

Potrivit art.969 al.2 Cod civil, care se referă la convenţii, acestea se pot revoca prin consimţământul mutual (reciproc) sau din cauze autorizate de lege, necesitatea consimţământului părţilor, apărând ca o prevedere de principiu pentru încetarea contractului încheiat iniţial.

Instanţa, apreciază, faţă de natura contractului de donaţie şi de existenţa consimţământului expres în privinţa desfiinţării acestuia, în faţa instanţei, acţiunea este întemeiată, astfel încât instanţa va admite acţiunea şi va dispune revocarea contractului de donaţie autentificat sub nr.1042/2008 de B.N.P.”Gh.A.”.


daca s-a putut pe vremea vechiului cod, cred ca se poate si acum. Daca nu va descurca notarul, o face instanta.
Unchiul nu va fi dat afara pt ca are uzufruct, dar ca sa nu va pierdeti cota, ar fi de preferat sa renuntati la donatie.
Donaţia este, în principiu, irevocabilă. Ea poate fi revocată numai în condiţiile prevăzute de articolele mai sus citate.

Iar o speţă în care erau ...prea înţelese şi capra şi varza (după cum rezultă din ...filosofica motivare in fapt), n-aş da-o de exemplu. Acţiunea aceea a fost admisă cu o motivare care, în alte condiţii, n-ar rezista... nici cât podul la o bătaie de vânt.

O soluţie în cauza concretă ar trebui căutată pornind de la poziţia SUBIECTIVĂ a părţilor implicate. Or, ştiinţă dreptului nu prea mă ajută să ghicec ...gândurile surorilor dvs. Ele ce şi-ar dori, mai exact? Şi cam ce cred ele că s-ar putea (financiar) face din ce-ar vrea fiecare, dacă ar vrea?

Am zis "nu prea" fiindcă aş putea ghici ce NU îşi doresc. Ar fi fraiere să vrea vreuna revocarea donaţiei! Ar însemna să piardă şi ele câte 1/3 fiecare, în loc să achiziţioneze treimea in discuţie... Ar fi interesant de ştiut care ar fi valoarea ei.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2016
romascanu, moderator
gi-jane2 a scris:

Nu, unchiul nu va fi evacuat, insa cota dvs poate fi scoasa la licitatie.
ce puteti face e sa revocati donatia cu acordul partilor.



Si credeți că ar vrea cineva să-și adjudece doar o cotă de 1/3 din imobil? Credeți că va participa cineva la licitație și să se efectueze executarea silită?

Alte discuții în legătură

Executare silita imobil bun comun Alexdidina Alexdidina Buna ziua ! Am o intrebare referitoare la o executare silita ! Va urma sa intru impreuna cu sora mea in posesia unui imobil printr un act de donatie in ... (vezi toată discuția)
Pot sa-mi iau proprietatea donata fiului meu? max brasoveanu max brasoveanu Cum pot sami iau garsoniera inapoi donata fiului meu, aul trecut?La scurt timp siia schimbat comportamentul. in rauMai mult ,afacut un credit bancar,iar acum ... (vezi toată discuția)
Probleme vanzare apartament (primit prin donatie) andycyo andycyo Buna ziua, Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)