A si B, soti care au achizitionat un apartament prin Prima Casa vor sa divorteze. La contractarea creditului a existat si un coplatitor, C.
Atat A, cat si B vor ca dupa divort sa ramana cu apartamentul.
In aceasta situatie, ce se intampla cu C?
El este dipus sa ramana coplatitor daca imobilul ii este atribuit lui A, insa nu este de accord sa ramana coplatitor impreuna cu B daca imobilul ii este atribuit de instanta lui B.
Ce poate/trebuie sa faca C intr-o astfel de situatie?
Nu are prea multe de facut,contractul prin care a fost de acord sa fie coplatitor nu a prevazut(nici nu avea cum) ca va fi coplatior doar ptr. A.singura solutie ar fi ca B sa renunte in instanta la beneficiul proprietatii imobilului si sa accepte sulta(despagubirea) oferita de A, daca nu estede acord B,trebuie sa gasiti o solutie impruena cu banca creditoare,faptul ca ,coplatitorul nu mai vrea sa aibe aceasta calitate in cazul in care imobilul se atribuie lui B nu va fi acceptat de banca, in acest caz, coplatitorul daca nu mai vrea sa plateasca va trebui sa aduca un alt coplatitor in locul lui.
si atunci cum ar fi indicat sa procedeze? sa se adreseze bancii/sa ceara introducerea acesteia in procesul de divort pentru a-i fi opozabila hotararea si bancii? pe de alta parte, daca imobilul i se atribuie lui A, nici nu ar mai fi nevoie de coplatitor, intrucat veniturile lui A au crescut. situatia nu este insa similara in cazul lui B, caruia, daca i se va atribui imobilul si va duce mai departe contractual de credit va avea nevoie in continuare de coplatitor (C).
De unde anume rezulta obligatia lui C de a ramane coplatitor impreuna cu B, daca imobilul i-ar fi atribuit acestuia in procedura de divort? Acesta nu poate invoca faptul ca si-a asumat obligatia de coplatitor in considerarea faptului ca este ruda cu A?
Nu poate invoca faptul ca, si-a asumat obligatia de coplatitor deoarece era ruda cu A,C are calitatea de coplatitor si si-a asumat aceasta calitate fara a preciza ca este doar.ptr A cu care este ruda,si garanteaza doar conditionat de gradul de rudenie.Obligatia lui C de ramane coplatitor daca imobilul i se atribuie lui.B rezulta din contractul de credit si din faptul ca C a acceptat sa fie coplatitor.
avand in vedere ca este un credit ipotecar, instanta poate dispune orice cu privire la atribuirea imobilului? nu trebuie ca si banca sa fie introdusa in cauza ? nu cred ca hotararea de atribuire a imobilului poate fi data fara a se tine cont de pozitia creditorului ipotecar ...
pe de alta parte, banca poate fi "obligata" in vreun fel sa accepte pe unul sau pe altul din cei 2 imprumutati sau pt trecerea creditului doar pe numele unuia dintre ei este necesar ca banca (nn statul roman) sa reanalizeze bonitatea imprumutatului sau ... caz in care contractual va fi amendat printr-un act additional sau va fi incheiat un nou contract de credit ... C poate fi obligat sa mearga mai departe intr-o relatie contractuala astfel modificata? nu ar trebui sa fie si el de accord sa semneze eventualul contract nou/actul additional ce se va semna cu banca? ... dar poate gresesc ... incerc doar sa ma lamuresc
Executare silita
rocorobert
Buna seara, as dori sa stiu cum se poate efectua o executare silita , in cazul in care imobilul se afla in coproprietate, este ipotecat de rang I in favoarea ... (vezi toată discuția)
Garant ipotecar
eu1984
Buna ziua ,
Ce obligatia are un garant ipotecar , fost sot , la un credit ipotecar , care nu se mai plateste ?
Adica sunt 2 propietari a unui imobil ... (vezi toată discuția)