avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anularea procesului-verbal de contraventie pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anularea procesului-verbal de contraventie pentru nementionarea posibilitatii de a achita jumatate din minimul amenzii

Buna seara!
Am vrut sa platesc o amenda de circulatie la primarie in termen de 48 de ore si nu mi s-a acceptat plata deoarece la rubrica din procesul verbal de contraventie, care se refera la plata amenzii la jumatate din valoare in termen de 48 de ore, agentul constatator nu a facut absolut nicio completare. Ce implica acest lucru din punct de vedere legal? Se poate anula procesul verbal in baza acestui lucru? Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
vyo, utilizator
Cel mai recent răspuns: vyo , utilizator 21:43, 28 Iulie 2016
Implica incalcarea disp.art.16 al.1 si ale art.28 al.1 din OG.2/2001 cu posibilitatea anularii procesului verbal de contraventie.
Aveti aici sent. civ. nr.122/2016 a Judecatoriei Arad.
[ link extern ] /


Potrivit deciziei nr. XXII/2007 pronunțată de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cazul nerespectării cerințelor prevăzute la art. 16, alin. (1) din O.G. 2/2001 nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei poate fi invocată doar dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.

Este evident faptul că încheierea actului sancționator fără completarea rubricii referitoare la posibilitatea plății a jumătate din minimul amenzii v-a produs o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea acestuia. Practic, agentul constatator v-a lipsit de dreptul legal de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, drept prevăzut la art. 109, alin. (5) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2016
vyo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe pv de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie anul 2018 în loc de 2019. am vreo șansă de câștig în instanță cu motivul acesta? Iustin. Iftode Iustin. Iftode Bună ziua, în data de 9 ianuarie 2019 am fost oprit de către un echipaj al politiei rutiere Iași pentru ca am fost surprins cu pistolul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal de contraventie; motiv de nulitate laurentiu8700 laurentiu8700 Agentul constatator nu a mentionat in procesul verbal de contraventie posibilitatea achitarii de catre contravenient a jumatate din minimul amenzii i. Actul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal completat gresit ivsalex ivsalex Buna ziua. In data de 30.05.2020 am fost surprins cu viteza de 75 km/h in localitate, fiind oprit de politie. Agentul constatator mi-a aplicat 4 puncte de ... (vezi toată discuția)