avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intrebare pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intrebare pensie de urmas

Am 18 ani si primesc pensie de urmas. Anul acesta am absolvit liceul. Nu urmez cursurile unei facultati anul acesta. As vrea sa o fac de anul viitor.
In ce luna mi se va suspenda pensia? Septembrie? Deci primesc septembrie inclusiv?

Si alta intrebare: Daca la anul ma inscriu la o facultate,voi reprimi pensia? E necesar sa duc doar o adeverinta de la facultate sau trebuie refacut dosarul?

De pe site-ul CNPP:
"în situaţia pensionarilor de urmaş care au vârsta între 16 şi 26 de ani, ale căror drepturi au fost suspendate datorită faptului că nu au făcut dovada continuării studiilor, drepturile se repun în plată de la data începerii anului şcolar, în baza adeverinţelor de continuare a studiilor, cu respectarea termenului general de prescripţie de 3 ani;"

Din asta inteleg ca am 3 ani la dispozitie sa ma inscriu la o facultate ca sa mai pot beneficia de pensie de urmas.

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2016
dinosaurustt, utilizator
Cel mai recent răspuns: dinosaurustt , utilizator 17:16, 27 Iulie 2016
1. Plata pensiei de urma se suspenda incepand cu luna urmatoare a ultimei luni de licean.

2. - Plata pensiei se reia atunci cand veti duce la Casa de Pensii adeverinta de student sau elev.
- Nu se reface dosarul ci se reia in plata pensia pe care ati primit-o anterior.
- Mergeti la Casa de Pensii cu adeverinta de student, cu actul de identitate si un cupon prin care ati primit pensia pana acum.

3. Prescriptia se refera la faptul ca nu puteti solicita pensia pe mai mult de 3 ani in urma.
Buna ziua,
1. Pensia se suspenda din luna in care nu mai sunteti elev/student sau ati implinit 26 de ani ciar daca mai suntei elev/student.
2. Reluarea platii se face din luna in care ati dovedit cu un inscris (adeverinta) ca v-ati reluat calitatea de elev/student la o forma de invatamant LA ZI!
3. Se poate cere retroactiv pensia pentru o perioada anterioara datii la care prezentati adeverinta (daca ati avut calitatea de elev/student in acea perioada, calitate dovedita), dar nu mai mult de 3 ani in urma. Acesta e intelesul prescriptiei.
Ok,am inteles. Va multumesc pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada continuarii studiilor pentru pensia de urmas q23r q23r Buna ziua, La ce perioada trebuie refacuta dovada continuarii studiilor in cazul pensiei de urmas pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas marian433 marian433 Salut, Am si eu nevoie de o informatie,am terminat prima facultate in 2015,in prezent m am inscris la alta am 24 de ani dar nu mai pot sa ma duc la ... (vezi toată discuția)
Studenta anul i si pensie de urmas Florentina Mihaela Florentina Mihaela Fiica mea primeste pensie de urmas.Pana acum, eleva fiind, am dus la Casa de Pensii in fiecare an, pana pe data de 30 septembrie adeverinta eliberata de liceul ... (vezi toată discuția)