avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire dupa divort fara partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire dupa divort fara partaj

În urma divorțului mi-a fost încredințat copilul iar partajul bunurilor dobândite (teren +casă)etc.nu sa efectuat. În urmă cu ceva timp fosta soție a decedat. Neavând nici o rudă decât eu și fiica noastră (acum majoră)ce drepturi de moștenire avem fiecare (procente).Mulțumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:59, 30 Iulie 2016
Drept de moştenire are numai fiica - 100% din moştenire. (dvs. nu mai aveaţi calitatea de soţ).
Dar în moştenire intră numai bunurile care au aparţinut defunctei (bunurile ei proprii + partea ei din bunurile comune).

Partea defunctei din bunurile comune - 50% (prezumţie). Restul de 50% este şi rămâne al dvs. (in calitate de dobânditor, nu de moştenitor).

În final: 50% - 50% din casă şi teren. (dvs. şi fiica)
Alte bunuri proprii (dacă sunt) - 100% fiica.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2016
romascanu, moderator
:oops:Interventie moderator
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament).
In situatia in care mai aveti intrebari suplimentare sau nelamuriri, aveti posibilitatea sa continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Mihail1968 a scris:

Revin cu o nouă întrebare:în timpul căsătoriei soacră-mea a decedat. Fosta soție a dobândit prin moștenire o garsoniera. Aceasta a fost vândută iar cu o parte din bani (~70%)restul făcând eu împrumut la bancă s-a cumpărat o casa cu teren. Fosta soție fiind casnică. După aproape doi ani lucrurile au luat altă turnură și a început divorțul propriu-zis legal.Dupa alți 4 ani prin sentință definitivă și irevocabilă copilul mi-a fost încredințat spre creștere și educare. Cam în aceiași perioada s-a început partajul. Instanta a dispus:în baza art.155 C.pr.civ.,suspendă judecata cauzei privind pe reclamant.....și pârâta.....Cu recurs,de la comunicare,pe toată perioada suspendării. (20.10.2011).Datorită faptului că nu avea unde locui am lăsat-o în pace.De curând a decedat iar copilul acum major vrea moștenire.
Care este partea mea și care este partea ei (moștenire și dobândire).
Și o altă întrebare:care este termenul legal pentru a face aceste acte fără a plăti?
Unele persoane spun că în termen de un an de la deces aceste acte se fac fără taxe.Mulțumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am drept de mostenire dupa mama? giorgio24 giorgio24 Buna ziua .Mama sa recasatorit si dupa 25 ani de casnicie sotul a murit.In timpul casniciei au cumparat un apartament in contract fiind ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate imobil Beregan Beregan Eu si prietenul meu am cumparat un teren inainte de casatorie, toate actele contract de vanzare cumparare teren,pe teren am construit casa si autorizatia de ... (vezi toată discuția)
Divort fara partaj si succesiune NellyN NellyN In anul 1985 am cumparat un apartament impreuna cu fostul meu sot de care m-am despartit in.anul 2000 Dupa divort nu am facut partaj pentru ca ulterior ne-am ... (vezi toată discuția)