Art.30 alin.6 din Constitutie dispune ca :Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si dreptul la propria imagine.
Potrivit art. 72 din Codul civil, orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. De asemenea, este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75 C.civ.
In speta, puteti promoca o actiune in instanta pentru încetarea faptei ilicite sau pentru repararea prejudiciului cauzat.
In cazul in care nu v-ati primit banii pentru activitatea desfasurata, va sfatuiesc sa trimiteti o notificare societatii, prin care sa le solicitati ca in termen de 72 de ore de la primire, sa va achite toate drepturile salariale (inclusiv concediul neefectuat, daca este cazul), in caz contrar fiind nevoiti sa apelati la ITM si la instanta de judecata.
In ceea ce priveste aparatul foto, daca nu l-ati primit pe baza de proces verbal, fosta sefa nu are ce sa va impute. In schimb, daca l-ati primit pe baza de proces verbal, in mod normal, trebuia sa-l predati tot pe baza de pv, iar daca nu l-ati predat in aceste conditii, acest lucru trebuia mentionat in fisa de lichidare. Indiferent de situatie, fosta sefa nu va poate imputa din drepturile salariale cuvenite nici un fel de retinere. In cazul in care fosta sefa poate face dovada faptului ca, din vina dvs exclusiva, aparatul foto nu mai exista, atunci poate deschide o actiune separata pentru recuperarea prejudiciului.
Cat priveste o actiune impotriva fostei sefe cu privire la ceea ce spune despre dvs, va trebui sa fie foarte bine argumentata (martori, inscrisuri, etc), iar prejudiciul trebuie foarte bine documentat.