Buna ziua! Intrebare mea este, daca intr-un articol publicat intr-un ziar local, scriitorul articolului atribuie unui grup de persoane niste atributii defaimatoare, dupa niste date inexacte si incolmplete, luand partea grupului opus(acesta fiind si detinatorul ziarului), ce drept au membrii grupului defaimat la relica? Din pacate scriitorul nu a dat nume si nu a facut referire la o persoana exacta,dar grupul respectiv este unul binedefinit.
Daca in articolul mentionat nu se pot identifica persoanele (nume, domiciliu, numere de telefon, numar de autoturism, corespondenta, documente personale,etc) care constituie grupul respectiv, este greu de probat ca autorul a adus atingere demnitatii, onoarei si reputatiei celor implicati.
In caz contrar, puteti face o cerere de chemare in judecata, in temeiul art.72 si art.74 lit.i din Codul civil, solicitand despagubiri.
Art. 72 - Dreptul la demnitate
(1) Orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale.
(2) Este interzisa orice atingere adusa onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.
Puteti trimite publicatiei respective o adresa (prin posta cu confirmare de primire) prin care solicitati sa vi se acorde dreptul la replica (dezmintirea informatiilor publicate), inainte de a initia actiunea civila.
Raspunsul meu este general, intrucat numai in functie de detaliile spetei, puteti obtine solutia potrivita.
Este vorba despre un grup care a participat la un curs de formare.Nu se specifica numele vreunei persoane dar se specifica grupul exact, fiind foarte mediatizat cursul respectiv.