avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neindeplinire obligatii antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neindeplinire obligatii antecontract

Buna ziua.
Urmeaza sa achizitionez un apartament intr-un ansamblu rezidential nou prin programul prima casa, iar miercuri ar trebui sa ma duc sa semnez contractul de vanzare cumparare. Problema pe care o am totusi este faptul ca apartamentul meu nu este racordat la toate utilitatile si nici nu va fi racordat la toate utilitatile dupa semnarea contractului de vanzare cumparare, desi in promisiunea de vanzare cumparare scrie urmatoarele: "Noi, partile contractante, convenim ca: - apartamentul sa se vanda in stadiul complet finisat interior -exterior, la cheie, bransat la toate utilitatile(energie electrica, apa, canalizare, gaze)". Ca sa se inteleaga mai exact, apartamentul meu nu va fi bransat la gaze in momentul semnarii contractului, iar energia electrica va fi cea de pe santier.
In situatia asta, am doua optiuni legale: fie semnez contractul de vanzare cumparare in care promitentul vanzator promite racordarea la gaze ulterioara(fara nicio penalizare), fie solicit introducerea unor penalizari(pentru ca pierd bani, sunt nevoit sa stau in chirie, nu ma pot muta in apartamentul meu daca nu am apa calda(apartamentul are centrala proprie)). Problema pe care o am totusi este urmatoarea: daca ii solicit dezvoltatorului penalizari, acesta sigur va tipa, ma va ameninta si va pune presiune pe mine impreuna cu notarul(acestia lucreaza impreuna) sa semnez contractul de vanzare cumparare in forma actuala. Ce as putea sa fac in cazul de fata? Puteti sa imi spuneti care este procedura si conform caror reglementari legale pot solicita penalizarile respective?
Multumesc mult pentru raspuns
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
igotchills, utilizator
Cel mai recent răspuns: igotchills , utilizator 10:55, 30 Iulie 2016
Luati un jurist cu dvs. cand mergeti sa semnati hartiile. Cel putin teoretic, imposibilitatea folosirii apartamentului va da dreptul la daune-interese, in anumite conditii. Desigur, o clauza inserata in contract, in favoarea dvs., ar fi mult mai eficace, insa asta se face cu acordul partilor. Dar daca spuneti ca este o asa mare criza de spatiu locativ incat vanzatorul sa-si permita sa tipe la dvs., nu stiu ce sa zic, ...pe scurt, fie acceptati, fie nu.
trandafir2 a scris:

Cel putin teoretic, imposibilitatea folosirii apartamentului va da dreptul la daune-interese, in anumite conditii.

La ce conditii va referiti? Nu este vorba de imposibilitatea folosirii apartamentului, ci de nerespectarea obligatiilor din promisiunea bilateriala de vanzare cumparare.
Cel putin teoretic, se poate locui in apartament, folosesti curentul de santier si te speli cu apa rece :).
M-am gandit sa iau un jurist cu mine, insa nu cunosc niciun jurist bun pe probleme de drept civil - proprietate. Semnarea contractului de vanzare cumparare se face in Bucuresti.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
igotchills, utilizator
Teoretic se poate locui si intr-un bordei sau intr-un sant, pe timp de vara. Dar cand am spus "imposibilitatea folosirii apartamentului" m-am referit la folosire dpdv al legii locuintei, desigur.

In plus va citez pe dvs., din primul mesaj:
igotchills a scris:
...(pentru ca pierd bani, sunt nevoit sa stau in chirie, nu ma pot muta in apartamentul meu daca nu am apa calda(apartamentul are centrala proprie)).

Acum, ce sa mai cred? Ca una ganditi si alta scrieti, sau ce?


Sincer, daca nu reusiti sa va descurcati in gasirea unui om care stie sa citeasca un contract (prin neamuri, prieteni, cunostinte, gratis sau cu bani), atunci sunteti victima sigura pentru dezvoltator, care a mai mancat multi ca dvs. pana acum la micul dejun.
Fie scoateti 3-400 lei din buzunar, fie apelati la o cunostinta, fie va asumati riscul. Bafta!
Nu gandesc altceva decat ceea ce scriu. Tocmai de aia am zis teoretic, necunoscand exact prevederile legii.
Dupa ce m-am interesat mai mult si prin alte parti, o sa ii solicit prin contractul de vanzare cumparare o data clara prin care isi asuma racordarea la gaze.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
igotchills, utilizator
Pana acum am facut urmatoarele: 1. am luat legatura cu o persoana de-ale lor sa imi ofere un draft de contract de vanzare cumparare pentru consultare, inainte de semnare;
2. am aflat formularea pe care o folosesc ei in contractele lor de vanzare cumparare: "Subsemnata/ul (Nume) declar ca am luat la cunostinta ca imobilul nu este racordat individual la reteaua de gaze naturale si energie electrica si inteleg sa dobandesc proprietatea bunului in aceste conditii, urmand ca aceste utilitati sa fie aduse la apartament pe cheltuiala societatii vanzatoare";
3. am sunat la banca sa imi amane semnarea contractului de credit, sper sa reusesc sa aman vreo 2-3 saptamani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
igotchills, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bransare la utilitati Sheab Sheab Buna ziua! Am incheiat o promisiune de v-c intr-un bloc in constructie, unde mentioneaza ca apartamentul trebuie racordat la toate utilitatile aferente ex: ... (vezi toată discuția)
Apartament credit ipotecar. buna seara. as avea și eu nevoie ... NeluCumpanasu NeluCumpanasu Apartament credit ipotecar. Buna seara. As avea și eu nevoie de ceva informații dacă se poate. Urmează sa achiziționez un apartament prin credit ... (vezi toată discuția)
Abuz dezvoltator? stef23426 stef23426 Am incheiat un atecontract cu un dezvoltator se apropie termenul de predare al apartamentului, dar acesta nu este bransat la curent electric. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)