Am o mica firma de mai multi ani iar activitatea principala este CAEN 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei.
Majoritatea facturilor ar face parte din CAEN-urile secundare (tot aferente IT), dar nu din CAEN-ul principal 6202.
De curand am schimbat contabilul iar noul el imi cere sa imi refaca actele firmei cu un alt CAEN (exe: 6209 Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei) din 2 motive:
1. CAEN 6202 - Intra la servicii de consultanta, care sunt impozitate cu 16%, in loc de 3%
2. Nu poti avea activitate pricipala CAEN 6202, si sa nu mai facturezi de ani buni pe aceasta activitate. (exe. daca acum facturez preponderent pe un CAEN secundar, atunci trebuie schimbate toate actele firmei si pus acela ca si CAEN principal.
Firma nu a avut niciodata probleme din acest aspcet, adevarul e ca nici nu am avut niciun control.
Imi puteti da va rog un feedback despte acest subiect? Ce ma sfatuiti sa fac?
Nu este obligatoriu ca activitatea pe care o desfasurati efectiv sa fie cea inscrisa ca fiind principala ci trebuie doar consemnata in certificatul constatator emis de ORC.
Deci, daca activitatile desfasurate nu sunt de consultanta, puteti fi platitor de impozit micro.