avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titular proprietate la credit ipotecar/prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titular proprietate la credit ipotecar/prima casa

buna ziua

doresc sa stiu daca legal si din partea bancii, se poate ca un codebitor care nu e ruda de gradul 1, de exmplu partenera cu care nu sunt casatorit sau cununat, sa ma codebiteze la un credit ipotecar sau prima casa, dar pe contractul de proprietate sa nu aibe 1/2 drepturi din acea proprietate casa/apartament?
adica sa ma ajute sa contractez creditul dar sa ma angajez sa platesc integral creditul si sa fiu proprietarul 99% sau o prevedere in contractul de cumparare in care eu sa detin mai mult din proprietate, fara sa afecteze calculul bazei pentru acordarea unei rate lunare.

pe scurt poate cineva sa ma codebiteze iar pe contract sa fie titular cu mai putin de 50% din bunul achizitionat.


si mai am o intrebare legata de deschiderea mostenirii, exista o lege noua prin care mostenitorii trebuie in maxim 1 an 2ani de la decesul celui care detine bunurile, ei ca mostenitori trebuie sa ridice pretentii in sscris la notar altffel sunt considerati ca fiind neinteresati de mostenire si scosi din procesul de impartire al mostenirii.

vreau sa stiu daca pentru un bunic decedat in 2013 si pentru care nu stiu sa se fii facut de vreo ruda procesul de deschidere al mostenirii, trebuie sa aiba tata pretentii la mostenire la un notar, sau e automat dezmostenit, si cine din rude ridica pretentii nu mai trebuie sa il citeze in procesul de mostenire

multumesc anticipat.
sper ca m-am facut inteles. daca nu, astept intrebari, daca am fost neclar
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:03, 30 Iulie 2016
1) Cu acordul partilor si acceptul creditorului (bancii) se poate orice, adica sa gasiti un fideiusor care sa garanteze pentru dvs. pe ochi frumosi cum se spune.

2) In principiu, tatal dvs. este mostenitor. Exista insa si situatii in care fiind legal citat nu se prezinta in vederea dezbaterii succesiunii si pot aparea probleme, dar asta este o exceptie. Trebuie sa luati legatura cu un notar sau cu un jurist si sa analizati in amanunt care a fost situatia acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fidejusor=codebitor in cazul unui credit ipotecar??? topina topina - exista diferenta intre fidejusor si codebitor in cazul unui ctr. ipotecar? - in 2007 am incheiat un ctr de credit ipotecar, imprumutantul semnand prin ... (vezi toată discuția)
Neplata credit fideiusor Cristina O. Cristina O. Buna ziua,fiica mea este fideiusor la firma pe care o detine singura.In cazul in care nu va mai platii ratele si ea nu are nimic pe nume si nici un venit ce se ... (vezi toată discuția)
Schimbare proprietar la ridicarea ipotecii Benoneus Benoneus Când se ridică ipoteca de la bancă, cum se poate trece apartamentul, care este acum pe ambii soți, doar pe unul dintre soți? Și oarecum legat de asta: ... (vezi toată discuția)