avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renovare apartament, crestere cheltuieli de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renovare apartament, crestere cheltuieli de intretinere

Buna Ziua,
Am cumparat un apartament si am purces la renovarea lui, caci era intr-o stare deplorabila. Am instiintat toti vecini, si seful de scara, cu toti intelegand si acceptand situatia.
La o luna dupa ca am inceput am constatat ca seful de scara a cerut asociatiei sa treaca la intretinere 3 persoane, fara nici o discutie prealabila.
Intrebarea mea este:

Are aceasta decizie vre-un support legal?

Are dreptul ca fara sa ma instiintete, asociatia sa aceepte acest lucru si sa calculeze intretinerea ce o datorez conform acestei declaratii a sefului de scara?
Mentinez ca numarul de muncitori - zugrav, fainatar sau de alta natura nu a fost constant pe perioada lucrarilor si ca acet numar a variat de la 0 (adica au fost zile inclusiv in cursul saptamanii in care nu a fost nimeni) la 2 si ca nu au petrecut mai mult de 5 - 6 ore pe zi in apartament la munca.Reparatia a fost in regim privat.
Am apometre individuale in apartament si bransament separat de gaze, iar incalzirea se face prin centrala proprie.
Va multumesc.
=========

Numar persoane la intretinere in timpul renovari

In cazul renovari unui apartament am vre-o obligatie sa declar la asociatie numarul de muncitori care ma ajuta la renovarea apartamentului?
Eu nu locuiesc in acel apartament, iar muncitorii au venit si au plecat in fiecare zi, iar in anumite zile chiar si din cursul saptamanii nu au fost la lucru (sarbatorile religioase, sambata, duminica, etc).
Stiu ca in legea 230 scrie de 15 zile, dar care este definitia la a locui 15 zile. Pot fi consderati muncitorii care renoveaza un apartament locatari ai acelui apartament?
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:29, 2 August 2016
Si atunci care-i problema Roberte? Achiti si dumneata gunoiul pentru 3 persoane 1 luna - bun si, ce atata paguba?
Hai domnule sa fim seriosi, da' daca vrei poti sa faci contestatie, sa anunti primaria sa dai in judecata as. prop.- si atunci ai rezolvat problema....
Te intreb scurt - cunosti ce prevede legislatia cu privire la nr. de persoane?
HG nr. 1588/2007:
Art. 37
(1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în
condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive
de măsură se repartizează proportional cu numărul de persoane care locuiesc sau
desfăsoară activităti în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată
si
reprezintă cheltuielile asociatiei pentru: apă si canalizare; combustibil pentru
prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrică utilizată pentru
functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere; vidanjare....


Asadar - am subliniat - Bun, avand in vedere ca aveti contori pe ape si gaze, ce credeti ca o sa va mai achitati la asociatie?

Este vorba de bani sau de principii?
Eu va sugerez sa va adresati primariei.
Normal si corect ar fi trebuit sa va spuna inainte sa faca acest lucru.
Este vorba si de bani si de principii.
Si credeti-ma ca primaria vine la reclamatii fara nicio problema si da foarte usor amenzile... pe persoana fizica, la presedinte de cele mai multe ori.
In plus aveti voie ca in termen de 15 zile sa cereti explicatii si rectificarea cotei de la intretinere.
Femeia de serviciu, lucreaza in bloc cel putin 8 ore pe zi... unde este bagata la intretinere?
Care-i legatura cu femeia de serviciu?
Sa zicem ca u e un exemplu bun cel cu femeia de serviciu.
Va intreb asa...
Persoanele care efectueaza lucrari de reparatii la bloc, cum sunt trecute la intretinere? Pentru ca si acestea desfasoara activitatii in cladire.
Legea din cate stiu eu se refera la firmele care au sediu si au angajati ce lucreaza in apartamentele din cladire, nu la persoanele care fac lucrari de reparatii, modernizare, intretinere...
Nu sunt impotriva unei cote pe care sa o achite un locatar atunci cand isi renoveaza apartamentul si are muncitori, dar sa fie legal. Sunt impotriva metodei prin care asociatia a decis sa il taxeze.
HG-ul lasa loc de interpretari.
Acei zugravi, faiantari, puteau foarte bine sa fie rude ale utilizatorului, care veneau si stateau 14 zile. Tot 3 persoane la intretinere se bagau?
Daca zugravii din apartament lucreaza 14 zile, nu sunt trecuti la intretinere, tot asa cum nu e trecuta ruda care vine in vizita si sta 14 zile, tot asa cum un angajat al unei firme cu sediul in bloc este scoasa de la intretinere daca lucreaza numai 14 zile sau.... un locatar care sta in propria locuinta 14 zile.

Legea nu e interpretabila deloc. Indiferent de ce locuiesti sau desfasori activitati in locuinta (pentru ca despre apartamente este vorba. nu despre angajatii asociatiei) mai putin de 15 zile nu esti trecut la intretinere.

Este vorba in acest articol de lege despre calculul intretinerii unui apartament, asa ca nu are legatura cu desfasurarea activitatii celor care lucreaza pentru asociatie permanent sau ocazional.

Ca vor unii oameni sa interpreteze legea pentru ca nu le convin anumite articole, este treaba lor. Nu aici este interpretabila legea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Pfa din bloc, trebuie sa plateasca cheltuielile curente pe persoana si pentru cel angajat. Marica_sz Marica_sz Buna ziua Vecinul nostru de la etajul 10 fiind persoana fizica autorizata are un angajat, cu care lucreaza impreuna in apartament. Din legea ... (vezi toată discuția)
Persoane trecute la intretinere datorita renovarilor in apartament G_ALINA G_ALINA De o luna de zile am inceput renovariile intr-un apartament situat in Pantelimon. Am inceput lucrariile anuntand in prealabil vecinul de sub noi ca il vom ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere apartament aniri64 aniri64 Buna ziua. Am un apartament in care nu locuiesc, doar platesc cheltuielile comune . Acum o luna am angajat oameni pentru a face o curatenie generala(varuit, ... (vezi toată discuția)