avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi am in curtea mea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi am in curtea mea?

Locuiesc la curte, in mijlocul unei localitati. Am un copil alergic la intepaturi de insecte. De 10 ani il rog pe vecinul meu care detine un jur de 50 de stupi de albine sa le mute macar pe timp de vara undeva in afara localitatii.
Ca parinte traiesc zilnic teama ca copilul meu va fi intepat de o albina si poate intra oricand in soc anafilactic(locuiesc la 50 de km de Bucuresti si 30 km de cel mai apropiat spital).
Degeaba am explicat situatia vecinului, el are curtea lui iar stupii sunt asezati cu fata spre curtea mea.
Mai nou, acelasi vecin face galagie fiind deranjat de faptul ca am stropit doua randuri de varza cu o solutie pentru puricele verde, spunand ca ii afecteaza albinele.
Nu stiu daca am gresit cu ceva dar ca cetatean imi simt drepturile ingradite. Din cate stiu, celor care cresc albine trebuie sa li se asigure o vatra in afara localitatii pentru a nu pune in pericol siguranta oamenilor.
Va rog, daca se poate, sa imi dati detalii despre legile privind apicultura, cum sa il pot determina pe acest vecin sa mute sau sa duca vagonul de albine in afara localitatii, departe de curtea mea.
Nu am nimic cu nimeni, dar, ca mama, consider ca viata copilului meu este mai presus de orice.
Multumesc tuturor celor care imi inteleg situatia si vor sa ma sfatuiasca.
Cel mai recent răspuns: george201011 , utilizator 20:02, 19 Iunie 2022
Imi pare rau ca am iscat atatea discutii. Multumesc tuturor pentru implicare!
Dar problema mea ramane in picioare...

"(3)Amplasarea stupilor de albine pe terenurile deţinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanţă de cel puţin 5 m faţă de căile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietăţilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan."


Albinele sunt peste tot, in curtea si gradina mea. Ele nu respecta distanta de 5 m. Nu sunt ironica, dar sincer, acesta e adevarul. Uneori, cand le ingrijeste sau cand isi formeaza noi familii de albine (roiuri) sunt foarte agresive si nu mai putem iesi din casa pentru ca ne ataca.
Nu stiu daca Dv. va foloseste sa stiti ce lege spune ca albinele trebuie duse pe camp, in stupine sau la cati metri de curtea Dv. au voie sa stea albinele. Cred ca ar trebui sa va adresati la Autoritatea sanitar-veterinara din imediata Dv. apropiere si sa discutati acolo ce se poate face pentru a-l determina pe vecinul Dv. sa nu puna viata copilului in pericol. Mie mi se pare ca asa trebuie pusa problema.
Este posibil sa ma insel dar cred ca userul are dreptate. Distanta legala de 5 m nu este suficienta pentru evitarea unui eventual pericol privind viata copilului sau astfel ca pot spune intr-un final ca numai o actiune privind "obligatia de a face" respectiv instanta sa il oblige pe vecinul dvs. sa mute stupii la o distanta /sau in alt loc, astfel incat viata copilului dvs. sa nu mai fie in pericol, in care veti administra probe (expertiza sau/si cercetare la fata locului) care sa dovedeasca necesitatea luarii unei astfel de masuri, ar putea fi solutia.
In cazul in care o sa adoptati solutia propusa de cermak gruianu nu ar strica sa atsati la actiune si documente medicale care dovedesc sensibilitatea copilului dvs. la astfel de factori. :)
Si uite cum o dusmanie intre vecini se transforma in ura fata de albine.Daca ar fi dupa uni ar trebui distruse definitiv doar pt. ca au ace si pot intepa.Nu uita stimata doamna ca fiul dmv.ar putea fi intepat si in alt loc sau de altceva,(ex.viespi)sau de o albina venita de aiurea,etc.Nu asta este solutia,cautati unele remedii,multa atentie,antihistaminice,etc.Albinele sunt ocrotite pt.ca sunt indispensabile nu pentru ca ne sunt simpatici apicultorii , binele pe care-l fac naturii in general si agriculturii in special este deosebit .Contributia pe care o aduc la mentinerea biodiversitatii prin polenizare este imensa si de neinlocuit.Urmariti va rog articolele privind disparitia albinelor pe net.si o sa va schimbati parerea. Vecinul dmv. este obligat sa respecte ceea ce scrie mai jos,atat.Dar trebuie obligatoriu mai multa intelegere intre oameni , OMENIA bat-o vina.
Va doresc din suflet multa sanatate pt.copil.
Si eu sunt alergic dar cresc si albine, n-am deranjat pe nimeni dar am fost totusi reclamat ,asa preventiv .Pot privi obiectiv din ambele unghiuri si inteleg foarte bine situatia.
S-auzim de bine.

'' Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. - Articolul 7 din Legea apiculturii nr. 89/1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 170 din 30 aprilie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Amplasarea stupilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan."
2. Dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:
"(4) Daca distanta fata de obiectivele prevazute la alin. (3) este mai mica de 5 m, stupii de albine trebuie sa fie despartiti de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei.
(5) Numarul familiilor de albine amplasate pe teren, conform obligatiilor prevazute la alin. (3) si (4), nu este limitat."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE "

Alte discuții în legătură

Albine - distanta legala fata de casa vecinului pintea1971 pintea1971 buna ziua,o bunicuta a facut plingere la politie ca vecinul si-a pus albinele peste drum la circa 5-6m,a facut plingere la politie dar nimic ,doresc sa stiu la ... (vezi toată discuția)
Pozitionare stupina cristianx004 cristianx004 am un vecin care de 10 ani detine o stupina de 100 stupi amplasata in localitate.Impreuna cu 5 vecini am facut reclamatie la politie si sanatate publica pentru ... (vezi toată discuția)
Legislatie amplasarea unei stupine cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa stiu care este distanta legala pana la care se poate amplasa o stupina fata de proprietatea vecina. Exista si o limita a numarului de stupi care ... (vezi toată discuția)