avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OUG corectii salariale din august
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OUG corectii salariale din august

Buna ziua
Sunt inspector de specialitate intr-un spital militar din tara, post unic si, oricat am incercat sa ma lamuresc cum e cu "eliminarea inechitatilor salariale" promise de d-nul Paslaru, prin citirea ordonantei cu pricina am ramas in ceata, deoarece legislatia in acest domeniu este extrem de incalcita.Nu mi se pare corect ca dupa studii superioare de 5 ani si alte cursuri de perfectionare si specializare, vechime si gradatie maxima si am un salar mai mic decat asistenta cu studii postliceale care nici macar NU presteaza activitate intr-o sectie(la patul bolnavului, ture de noapte), CI IA O TENSIUNE SI UN PULS SI ALTE ACTIVITATI DE SECRETARIAT, intr-un cabinet de medicina muncii. Sau am acelasi salar cu registratorul medical, care are studii medii (adica un liceu si a invatat sa folosesca o aplicatie. Apelez la opinia dvs. profesionala:
1.CREDETI CA SI CEILALTI BUGETARI (nu doar personalul medical si didactic) vor beneficia de corectii?
2. Unde pot gasi acel "salariu de baza la nivel maxim aferent functiei, grad/trepta, gradatie, vechime in functie/specialitate din cadrul institutiei/autoritatii publice" de care se face vorbire la Art. 3^1, alin (1) si (4) din OUG nr.20/2016, cine il stie, calculeaza, sau ramane din nou la latitudinea conducerii spitalului? #-o
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
ceraselaco, utilizator
Cel mai recent răspuns: ceraselaco , utilizator 13:15, 31 Iulie 2016
La intrebarea nr 1 ,la acest moment nu cred sa existe o informatie certa asupra acestui aspect,insusi ministrul muncii afirma ca :"prin această ordonanţă nu se rezolvă toate problemele, dar 650 de mii de persoane vor beneficia de creşteri salariale"Cred ca va trebui sa mai asteptam,avand in vedere si conjunctura politica ,toamna electorala dar si faptul ca miscarea sindicala a demarat o serie de negocieri cu Executivul . Daca apartineti personalului TESA,oricum acesta a fost defavorizat constant in comparatie cu alte categorii profesionale cu acelasi nivel de pregatire (de ex. asistent medical st superioare,economist st sup de lunga durata,master)

La intrebarea 2, acel "salariu maxim"pt o functie:

Art. 3*1.OUG20/2016:

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare mai mic decât cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Cum se traduce acest articol, in mod practic,cazul in care exista un singur angajat pe o functie(post unic).
Caz ipotetic.
Sunteti inspector de specialitate I gradatia 5 cu un sal de incadrare de 3000lei,ceea ce nu reprezinta un maxim la categoria dvs de incadrare,pt ca la reincadrarea din 2010 nu ati fost reincadrat la sal maxim ,( presupunand ca in 2009 nu aveati sal de merit sau nu aveati spor de doctorat pt ca nu detineati acest titlu si l-ati obtinut ulterior )acestea nu v-au fost introduse in sal de baza la acea data
Un alt coleg,cu o functie similara ,de ex. referent gradul I gradatia 5 la reincadrare avea sporurile despre care v-am vorbit si i-au fost introduse in sal de baza sal acestuia fiind in prezent de 3200lei
Suntem in situatia in care ,pe grila ,la aceeasi clasa de salarizare si aceeasi gradatie avem 2 functii similare dar cu salarii de incadrare diferite,unul este 3000lei,altul este 3200lei In acest caz,salariul dvs care se presupune ca nu reprezinta maximul va fi adus la suma 3200lei ,maximul functiei similare in plata.

Sper ca am fost explicita,va trebui sa luati legatura cu conducatorul departamentului de resurse umane pt ca doar acolo exista evidenta clara a tuturor functiilor din statul de functii precum si incadrarea salariala corespunzatoare!
Multumesc mult pentru clarificari si asa cum ati spus am fost defavoirzata, nu fata de asistent cu studii superioare ci fata de cel cu studii postliceale.
Anul trecut, in octombrie cred, cand guvernul Ponta a dat 25% in sanatate, tuturor angajatilor(personal medical, tehnic, administrativ etc...pana la portar) , in spitalele militare aplicarea acelei ordonante a fost discriminatorie (asa cum a vrut ministerul care ne patroneaza): NUMAI PENTRU PERSONALUL MEDICAL (incluzand aici si registratorii medicali, care, intre noi fie vorba, sunt persoane cu studii medii, care stiu sa utilizeze calculatorul, nicidecum personal medical -nu au nicio pregatire medicala). Deci, dintr-un foc raportul dintre salariul Inspectorului de specialitate (securitate si sanatate in munca la o organizatie de 300 de angajati) a suportat o scadere fata de asistent medical, registrator. Nu mi-am inchipuit vreodata ca, dupa 5 ani de facultate (in vremuri in care se dadea un concurs serios de admitere), alte cursuri si 31 de ani de munca voi ajunge sa ma compar cu o asistenta medicala care a terminat (pe genunchi, la f.f, sau la cu taxa) postliceala si care nu face munca de asistent medical sau cu registratorul medical care a terminat un liceu. E frustrant si umilitor, nu credeti. Ce spuneti dvs. despre salariul de incadrare de 3000 lei este un vis. Nici vorba de salariu de merit. Oricum ar fi toata legislatia in Romania e o MARE VARZA!!!
Aveti dreptate,cunosc extrem de bine aspectele la care va referiti,cat despre exemplul cu un salariu de 3000lei era doar ipotetic spre a intelege mai bine cum se procedeaza in mod practic pt egalizare ,raportat la sal maxim din unitate.
Daca nu a fost salariu de merit sau alte sporuri pe care dvs nu le-ati avut incluse in sal de baza la 1 ianuarie 2010 dar i nici alti colegi cu fc similare nu le-au avut incluse,atunci nu se produce nicio modificare,maximul salarial e cel avut de catre dvs la ora actuala!
Multumesc mult pentru raspuns. Imi inchipuiam ca asa va fi, logic, dupa exprimarea din respectiva ordonanta. Sincer, ma simt ca si cum am avut o sedinta de psihoterapie si vad ca mai sunt oameni care stiu aceste probleme, mai ales ca noi astia putini si ai nimanui, nu avem sindicate care sa ne reprezinte interesele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare logofatu logofatu Sunt angajata intr-un spital de urgenta din anul 2009 ca asistent medical. Am gradatia 5 si studii superioare, iar salariul meu de incadrare este de 1200 ron, ... (vezi toată discuția)
Asistenti medicali licentiati ctgadina ctgadina Este cineva care a absolvit Facultatea de medicina la specialitatea asistent medical GENERALIST SI CARE SA AIBA VECHIME IN MUNCA peste 10 ani?.Eu am 13 ani ... (vezi toată discuția)