avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... recuperare debit
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

recuperare debit

Am avut un partener de afaceri cu care am colaborat doi ani, pana anul trecut in toamna. Nu am avut contract cu el, dar nu au fost probleme cu plata pana in momentul cand am incetat colaborarea. Dupa ce am incetat colaborarea am cerut confirmare de sold, care mi-a venit pe fax, apare clar numarul societatii respective. Soldul a fost initial de 300000 lei, cu foarte multe insistente a platit pana acum 250000, pentru restul de 50000 suntem dusi cu vorba. Vreau sa ii somez sa plateasca, (eventual si penalitati, chiar daca nu au fost stipulate in vreun contract - am citit undeva pe net ca in baza unei ordonante, nu retin care, se pot calcula penalitati). Ca sa fie cat mai clar, situatia este urmatoarea: facturile nu sunt semnate-stampilate, dar am confirmare de sold venita pe fax cu numar de telefon clar, in plus soldul acela s-a platit partial, ceea ce inseamna o recunoastere a datoriei. Care este calea cea mai sigura, mai simpla si mai rapida pentru a putea recupera datoria? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA TAN , Consilier juridic 22:21, 23 August 2009
In cazul in care nu puteti face dovada unei creante certe, lichide si exigibile, va ramane la dispozitie actiunea pe dreptul comun.
Avantaje: se pot folosi orice mijloace de proba
Dezavantaje: timbrare la valoare si durata indelungata a procesului.

Ati putea lua in considerare si insolventa.

Bafta multa!
La rubrica "Cautare" pe acest forum, tastati "cerere emitere ordonanta de plata O.G.119/2007" sau "emiterea ordonantei privind somatia de plata"si veti fi pe deplin edificat.
Subiectul a fost amplu discutat:)
juridic dana a scris:

In cazul in care nu puteti face dovada unei creante certe, lichide si exigibile, va ramane la dispozitie actiunea pe dreptul comun.
Avantaje: se pot folosi orice mijloace de proba
Dezavantaje: timbrare la valoare si durata indelungata a procesului.

Ati putea lua in considerare si insolventa.

Nu sunt de meserie, nu am consultat inca un avocat, de aceea va rog sa-mi explicati: cum se face dovada acelei creante certe, lichide si eligibile? Iar pentru insolventa, ce pasi trebuie sa urmez?
Multumesc, imi sunteti de un real ajutor.
Multumesc, voi cauta!
Dupa cum au spus si colegii mei nu puteti face dovada existentei unei creante certe lichide si exigibile.
In atare situatie aveti la dispozitie actiunea de drept comun .. in pretentii. -cu dezavantajele amintite; taxe si lungimea procesului-. Dar nu aveti de ales .. din pacate.
Va trebui sa il notificati vis a vis de aceasta pretentie a dvs. .. de a plati diferenta ...
Varianta deschiderii falimentului -potrivit legii nr.85/2006 nu v-o recomand decat ca ultima solutie ..... intrucat .... in aceasta ultima ipoteza aveti calitatea de creditor chirografar .... iar daca societatea are probleme financiare nu vor mai fi prea multi bani de recuperat. Daca totusi mai au ceva de recuperat .. bani, active, orice .... dvs. veti lua ultimul bani. De regula insa .. pentru chirografari nu mai ramane nimic.

Alte discuții în legătură

Og 5/2001 - contract, facturi partiale stamipilate Flavius1984 Flavius1984 Vreau sa introduc in instanta o cerere pe OG5/2001 unde am contractul semnat stampilat intre parti o parte din facturi semnate stampilate o parte nu sunt ... (vezi toată discuția)
Refuz corespondenta utc utc Am un debitor care refuza sa primească corespondenta de la societatea noastră. in corespodenta sunt facturile de prestari servicii. ce este de făcut? pot ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta!!! fany22 fany22 Buna, Am nevoie urgenta de ajutor: soc. com. unde sunt admin. a incheiat contract cu o alta soc. com. am contract, o factura restanta (pe care nu vor sa ... (vezi toată discuția)