Am avut un partener de afaceri cu care am colaborat doi ani, pana anul trecut in toamna. Nu am avut contract cu el, dar nu au fost probleme cu plata pana in momentul cand am incetat colaborarea. Dupa ce am incetat colaborarea am cerut confirmare de sold, care mi-a venit pe fax, apare clar numarul societatii respective. Soldul a fost initial de 300000 lei, cu foarte multe insistente a platit pana acum 250000, pentru restul de 50000 suntem dusi cu vorba. Vreau sa ii somez sa plateasca, (eventual si penalitati, chiar daca nu au fost stipulate in vreun contract - am citit undeva pe net ca in baza unei ordonante, nu retin care, se pot calcula penalitati). Ca sa fie cat mai clar, situatia este urmatoarea: facturile nu sunt semnate-stampilate, dar am confirmare de sold venita pe fax cu numar de telefon clar, in plus soldul acela s-a platit partial, ceea ce inseamna o recunoastere a datoriei. Care este calea cea mai sigura, mai simpla si mai rapida pentru a putea recupera datoria? Multumesc.
daca aveti confirmarea soldului aveti mari sanse in cazul unei cereri potrivit OUG 119/2007.apelati la un avocat, aceste actiuni sunt cele mai rapide, iar ulterior ii puteti executa silit.falimentul are sanse mult mai mici si este o procedura mai indelungata.
dar numai daca pe confirmarea de sold exista o stampila a societatii debitoare.
UFFF...! Pentru ca dv.ne spuneti clar ca -NU AVETI CONTRACT CU DEBITORUL,
1.-Actiunea pe OUG 119/2007-NICI NU POATE FI VORBA. DE CE ?pt ca aceasta ordonanta transpune o Directiva 2000/35/CE tocmai pt.combaterea intarzierii executarii platilor rezultate din contractele comerciale, ceea ce la dv.nu exista asa ceva - deci PICA.
2 -Debite certe =sa nu poata fi contestate
lichide =constau in sume de bani
exigibile= au ajuns la scadenta(peste 30 zile sau perioada de plata stipulata pe factura ,contract,etc...)
3. A-ti trimis o fisa cu soldul debitor pe fax partenerului dv. OK,ei si ...dar ei au semnat si stampilat aceea fisa si apoi sa o trimita la dv.la firma????-daca asa s-a intamplat atunci aveti confirmarea soldului,daca nu simplul fapt ca dv.aveti un nr.de fax pe o coala...?:(
4.-Daca soldul este compus din mai multe facturi cum de altfel ne spuneti si din valoarea acestora sau achitat partial ceva atunci este o recunoastere a acestor fact.implicit al soldului debitor si astfel aveti un debit cert,lichid si exigibil
5.-Calea cea mai simpla si intr-un termen scurt este OG 5/2001 -somatia de plata-investire dupa care executarea silita .
Daca mai aveti nelamuriri ar fi bine totusi sa consultati un profesionist .
SUCCES.;)
Din cate stiu, factura este ca si un contract, cel putin asa mi s-a spus. Repet, n-am fost inca la un avocat. Confirmarea de sold de care vorbeam contine suma scadenta, semnatura si stampila firmei debitoare, trimisa de pe numarul de fax care apare clar. In plus, in acesta confirmare de sold au scris ca vor plati in 30 de zile...de mult trecute. Nu este si acesta un angajament de plata? Pe facturi este trecut termenul de plata: cu op in 30 de zile. Dificil in Romania.......
din precizarile dvs. retin in esenta urmatoarele:
- debit in cuantum de 50.000 Lei, ce reprezinta un rest de plata din suma de 300.000 lei
- sold confirmat cu semnatura si stampila societatii
-angajament de plata in termen de 30 zile de la confirmarea soldului
Astfel se impun urmt intrebari:
(i)debitul de 50000 lei reprezinta contravaloarea integrala a unei singure facturi, sau este rest de plata dintr-o alta factura?
(ii)cum s-a efectuat plata sumei de 250.000 Lei?
(iii)pe confirmarea soldului apare nr. facturi ce contine suma de plata, sau vreun istoric facturi/plati?
In orice caz recomand OG nr. 5/2001, cu capat subsidiar de plata a dobanzilor legale incepand cu data scadenta mentionata in confirmarea de sold!
Refuz corespondenta
utc
Am un debitor care refuza sa primească corespondenta de la societatea noastră. in corespodenta sunt facturile de prestari servicii. ce este de făcut?
pot ... (vezi toată discuția)