Buna ziua,
Am fost angajat in ianuarie 2015 la o firma cu contract individual de munca pe perioada determinata de 3 luni. Din nefericire, la 2 luni am aflat ca am cancer la stomac. A urmat operatia de rezectie totala a stomacului in luna mai 2015 si din acel moment ma aflu in concediu medical cod diagnostic 096(tumoare maligna a stomacului).
Cei pentru care lucrez mi-au facut act aditional la CIM din 3 in 3 luni tinand cont ca CIM-ul era incheiat pe perioada determinata si ca imi inceta de drept faptul ca eram in concediu medical nu conta.
Azi, 03.08.2016, am fost informat ca nu imi vor mai prelungi contractul individual de munca incepand cu luna septembrie.
Durata concediului medical este pana in luna noiembrie 2016 (perioada maxima de acordare pt neoplazie).
Intrebarea mea este urmatoarea: care sunt consecintele faptului ca eu raman fara un loc de munca in timpul concediului medical? cine urmeaza a-mi plati indemnizatia pt incapacitate temporara de munca? unde o sa depun concediul medical lunar? cine imi completeaza adeverintele cu numarul de zile de concediu medical necesare pt comisia de evaluare si medicul oncolog si in care se mentioneaza ca sunt asigurat.. practic raman si fara asigurare medicala.. ?
In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:
ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
...
2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
ART. 38
(1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...
3. - Certificatele medicale le veti prezenta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Luati legatura cu CJAS pentru a va spune ce acte sa duceti la prima depunere de certificat medical.
- CJAS va elibereaza adeverintele necesare.