avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

regulament intern

Este legal sa se mentioneze in regulamentul intern ca anuntarea faptului ca angajatul se afla in concediu medical sa se faca chiar in ziua in care nu s-a mai prezentat angajatul la munca, in conditiile in care un concediu medical se poate acorda retroactiv cu 24 de ore ?
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 16:58, 4 August 2016
Un regulament intern nu poate avea dispoziitii contrare legii.

Ordinul nr.60/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

art.81
(1) Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate privind apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zilele declarate nelucrătoare, asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în prima zi lucrătoare.

[ link extern ]
Daca ""Un regulament intern nu poate avea dispoziitii contrare legii"" atunci cum de scrie in regulament sa se prezinte concediul medical pana cel tarziu la data de 3 a lunii urmatoare..... caci in lege scrie asa:

OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede :
Art. 36. - (1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata .

(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.


Intreb si eu, nu vreau sa discut in contradictoriu, vreau doar sa fiu in cunostinta de cauza, vigilent si gata de a contraacara in caz de............
Un regulament este intocmit de catre angajator ... aceasta fie ca nu cunoaste , fie ca cunoaste legislatia poate prevedea si astfel de situatii.

De ce a facut-o ? .... probabil ca si-a luat o marja de precautie pentru situatiile in care un salariat invoca textul de lege.

De asemenea, un salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.

Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate mai sus.
Si daca angajatorul nu raspunde in 30 de zile sau deloc la sesizarea cu privire la regulament?
Su ce anume s-ar putea incadra la incalcarea unui drept al salariatului?
Va puteti adresa instantei de judecata daca nu va raspunde la sesizare.

Reducerea termenului de prezentare a concediului medical , legea prevede ca : Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul, iar angajatorul respectiv a scurtat acest termen pana cel mai tarziu la data de 3 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Alte discuții în legătură

Concediu medical maman_popescu maman_popescu un angajat nu a adus concediu medical in 24h. Pot sa nu accept CM, daca il aduce mai tarziu? Sau sunt obligata sa-l primesc. (vezi toată discuția)
Concediu medical anca33a anca33a Buna ziua Va rog sa imi raspundeti clar adica sa inteleg si eu.Pe data de 31 ian am terminat cu ccc facuse doi ani ,din 1 februarie am concediu medical ,din ... (vezi toată discuția)