Lucrez ìn Italia cu un contract de 6 luni pe Romania.As vrea sa stiu ce drepturi am si cum as putea sa-mi recuperez alocatia copilului.
Sunt 2 ani de cìnd lucrez ìn aceste conditii fara concediu (sunt platit la zi) si as vrea sa stiu daca am vre-un drept la concediu si la un salar pe Romania?
Multumesc anticipat!
contractul este semnat cu o firma di Cluj si locul de munca este Italia.Sunt ìn Italia din 1994 si nu mai stiu nimic de legi...cum am spus lucrez cu 90 la zi si nici un drept ìn Italia.Locuiesc aici cu sotia si un copil nascut ìn Italia si de la aceasta firma nu primesc nimic altceva decìt pe ceea ce lucrez.Asta as vrea sa stiu daca acest contract este legal(fara concediu,alocatie,salar pe Romania)Reìnoieste contractul la 6 luni sunt asa de 2 ani
1. Alocatia de stat pentru copil nu este platita de catre angajator si nu poate face obiectul unui contract individual de munca.
2. Codul Muncii
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
.......
3. Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
4. Ce inseamna 90 la zi ?
5. Pentru alocatie trebuia sa depuneti dosarul la INPS in Italia sau la AJPIS in Romania . Ati depus asa ceva ?
Nu pot face domanda la INPS pt ca,contractul este romìnesc...nu am facut domanda pt ca sunt 3 ani ca nu vin ìn Romania!!!asta vroiam sa stiu daco pot face ìn Romìnia
Contractul este facut asa:platit 90 de euro la zi cìt muncesti atìt cìstigi,fara concediu fara al 13 salar...NIMIC
Nu stiu daca este LEGAL asa ceva dar astea sunt conditiile.
As vrea sa stiu ce drepturi am si ce ar trebui sa fac
Multumesc
Depuneti actele in tara pentru a primi alocatie de stat pentru copil.
Al 13 salariu nu este obligatoriu sa vi se acorde, intrucat nu exista o lege care sa-l oblige pe angajatorul din sectorul privat la asa ceva.
Potrivit Codului Muncii :
Art. 39 (1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c) dreptul la concediu de odihna anual;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e) dreptul la demnitate in munca;
f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
g) dreptul la acces la formarea profesionala;
h) dreptul la informare si consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
j) dreptul la protectie in caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectiva si individuala;
l) dreptul de a participa la actiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
Demisie
VaduvaL
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)
Demisie
Laitin
Bună ziua, îmi pot da demisia imediat după concediu de odihnă, ținând cont de faptul că acest concediu e restant (de anul trecut) ? Sau trebuie să mai ... (vezi toată discuția)