Ce drepturi asupra mostenirii ( 2 case in aceeasi curte ) pot avea eu ca nepoata, proprietatea fiind trecuta in numele ambilor mei bunici de pe tata ( tatal si bunicul meu decedati ),tatal meu avand o sora care traieste in strainatate, daca parintii mei au facut multe imbunatatiri: au facut o casa in care sta bunica mea , au renovat casa veche in care stateam eu si parintii mei,au amenajat curtea. Pe aceasta proprietatea am locuit eu si parintii si bunica/bunicii mei din 2001.Tatal meu a decedat recent iar bunica doreste sa isi aduca fiica din strainatate(care are doi copii) sa locuiasca cu noi(sa plecam eu si mama mea).Daca eu solicit act de proprietate am vreun drept? Sau care este cea mai inteleapta decizie in urma careia eu sa raman cu proprietatea sau macar cu casa parintilor mei?
Sa intelegem ca bunicul patern a decedat, iar bunica inca traieste? Daca da, atunci dvs. in calitate de descendent al bunicului, aveti dreptul la 3/8 din mostenirea bunicului (fiica din strainatate are si ea 3/8, iar bunica are 1/4). Cat priveste partea bunicii (adica jumatatea ei din toata proprietatea), de aceasta cota bunica poate dispune cum vrea sau aproape cum vrea caci este in viata si poate decide ce sa faca cu bunurile ei. Daca insa doamne fereste decedeaza si bunica (si intre timp nu face niciun act de instrainare), veti avea dreptul si la jumatate din cota ei (insa deocamdata este imoral sa discutam despre o mostenire care inca nu s-a deschis). Mergeti la notar si veti primi explicatii corecte cu privire la situatia dvs.
Multumesc pentru raspuns. Daca bunica ar deschide un proces de partaj succesoral se va scadea din masa succesorala imbunatatirile aduse imobilului vechi si constructia noua infaptuite de parintii mei?
Ma refer la datele problemei dvs., adica daca si ce imbunatatiri s-au facut si daca puteti sa le probati, daca si in ce conditii s-a construit casa cea noua si daca puteti sa probati, care a fost conventia si conditiile impuse de bunici cand s-a construit, cine a platit impozite in acesti ani, pe numele cui figureaza rolul fiscal, daca imobilul este intabulat la cartea funciara si pe numele cui, s.a.m.d. ...adica chestiuni concrete.