Ce drepturi asupra mostenirii ( 2 case in aceeasi curte ) pot avea eu ca nepoata, proprietatea fiind trecuta in numele ambilor mei bunici de pe tata ( tatal si bunicul meu decedati ),tatal meu avand o sora care traieste in strainatate, daca parintii mei au facut multe imbunatatiri: au facut o casa in care sta bunica mea , au renovat casa veche in care stateam eu si parintii mei,au amenajat curtea. Pe aceasta proprietatea am locuit eu si parintii si bunica/bunicii mei din 2001.Tatal meu a decedat recent iar bunica doreste sa isi aduca fiica din strainatate(care are doi copii) sa locuiasca cu noi(sa plecam eu si mama mea).Daca eu solicit act de proprietate am vreun drept? Sau care este cea mai inteleapta decizie in urma careia eu sa raman cu proprietatea sau macar cu casa parintilor mei?
Imobilul este dobandit de bunicii mei paterni in baza unui partaj in 2000, imobilul fiind evaluat in raportul de expertiza judiciara la suma de 20 000 lei unde este descris si starea in care era atunci cand s-au mutat si parintii mei. In urma unei intelegeri verbale cu bunicii urmau sa locuiasca impreuna cu acestia si sa aiba grija de ei.Constructia noua a fost pe locul unui grajd , neavand autorizatie de construire si la rolul fiscal apare ca o anexa.A fost facuta de parintii mei pentru a locui bunicii mei. Iar la casa veche s-au adus imbunatatiri constand in :cimentuit interior/exterior, parchet , geamuri/usi de termopan , baie cu gresie/faianta / terase / magazie.Imobilul nu e inscris in cartea funciara, iar impozitul a fost platit de tata pe numele bunicului. Dovada imbunatatirilor o putem face doar cu martori.
Probele dvs. sunt destul de subtiri. Ce pot spune? In masura in care instanta va aprecia ca aveti un drept de creanta pentru imbunatatirile facute, acest aspect va fi in favoarea dvs.
Dar daca bunica va afirma ca de fapt v-a lasat sa locuiti acolo cu conditia sa reparati casa pe ici pe colo si sa o mentineti intr-o stare corespunzatoare, va demonteaza tot probatoriu.
Practic, baza pretentiilor dvs. o cam constituie doar cota dvs. de mostenitori legali.