avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie / testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie / testament

Buna ziua. Bunica mea materna traieste , iar bunicul matern a decedat inainte ca eu sa ma nasc (nepoata).Ei (bunicii) au doua fete: eu sunt una dintre nepoate cea care traieste in casa cu ea(bunica). Ce trebuie sa facem pentru a nu o despagubi pe cealalta fiica a bunicii, deoarece ea s-a casatorit de mult timp si a plecat din casa. Precizez faptul ca nu a adus nici o imbunatatire casei.
Ea are dreptul la casa din cauza mortii bunicului meu? si daca da, ce trebuie sa facem pentru a nu o despagubi, exista act de donatie , testament, nu stiu ceva , pentru ca nu merita.Va multumesc si sper sa-mi raspundeti. O zi buna!
Faptul ca unul dintre mostenitori nu mai locuieste cu parintii sau nu a adus imbunatatiri casei acestora nu sunt motive ptr care acestia sa fie indepartati de la dreptul de mostenire.
Fiica are drept la mostenire dupa tatal ei. Ca "nu merita" este opinia dvs. dar are acelasi drept ca si cealalta sora.
Cealalta fiica a buncii are calitatea de mostenitor rezervatar si nu poate fi inlaturata de la mostenire in ce priveste rezerva succesorala,liberalitatile facute prin donatie sau testament pot fi anulate in limita rezervei succesorale.
Atunci bunica ne poate vinde casa? sau cum putem demonstra ca suntem de buna credinta si ca noi am adus acele imbunatatiri, si ca ea nu adus nici o contributie, noi nu vorbim cu ea, si ma indoiesc ca si-ar ceda partea.
Chiar nu exista nimic care sa ne poata ajuta?
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Dezbateti succesiunea dupa bunic intai, apoi cu bunica semnati un contract de intretinere pt partea ei.
Daca acea casa a fost dobandita/construita de ambii bunici in timpul casatoriei, trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunicul dvs.
La mostenire trebuie sa se prezinte bunica, mama dvs si matusa. Obligatoriu toate trei.
Deci bunica singura niciodata nu o sa poata vinde/dona/incheia contract de intretinere.

Aspectul ca ati achitat cheltuielile de intretinere si ati adus imbunatatiri locuintei, nu are nici o relevanta. Ati facut o fapta buna, nesiliti de nimeni si atat. La fel de liberi erati sa nu fi adus nicio imbunatatire unui imobil care nu este proprietatea dvs.
Asta nu o exclude pe matusa de la succesiunea tatalui ei.

Alte discuții în legătură

Testament fără succesiune dezbătută. care e situația bunurilor cuprinse în el? voichita4075 voichita4075 am 77 de ani,am testament pe un teren (pe el exista dintotdeauna o casuta) din anul 1955,Acest testament este facut de bunicul meu. intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)
Testament, atacare jano_ildiko jano_ildiko Buna ziua! Am urmatoarea problema:daca bunica mea a murit si acum bunicul are intentia sa faca un testament in care ne lasa averea mie si matuselor mele. ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moarte iuli113 iuli113 ma intereseaza si pe mine daca ma poate ajuta cineva. bunica mea a decedat ea este trecuta in c.f.ca fiind proprietara a unui imobil,bunica are un sot pe ... (vezi toată discuția)