avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte inchidere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte inchidere contract de munca

Buna ziua !
La sfasitul lunii Octombrie 2015 am incheiat cu acordul partilor un contract de munca pe o perioada nedeterminata fara preaviz.Din motive personale mam deplasat in afara tarii pentru 2 luni de zile.M-am angajat la alta companie unde mi s-sau solicitat :Nota lichidare + Adeverinta de vechime de la anteriorul loc de munca.La solicitarea mea telefonica si electronica (email) mi sa comunicat ca trebuie sa ma prezint la companie unde sa depun cerere prin care sa solicit aceste acte.
Mentionez ca la actualul loc de munca mai sunt cu alti 2 colegi cu care am lucrat la compania anterioara si carora li sau eliberat aceste acte fara cererea ceruta mie .
Unul dintre colegi a primit actele aferente in e-mail .De retinut ca cei 2 mi-au fost colegi in aceasi perioada.
Intrebarea mea este de ce pentu mine se aplica aceasta procedura si in baza carui temei legal.
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: 28noi , utilizator 18:52, 7 August 2016
In cf. cu prevederea art 40(2) lit h din Codul Muncii:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;

Acesta este temeiul legal pe care se sprijina solicitarea angajatorului!
"La cerere "din textul de lege indica faptul ca angajatorul nu are obligatia de a elibera aceste documente din proprie initiativa, ci doar daca exista exprimata aceasta solicitare!
Acest fapt se transpune in practica printr-o cerere adresata fostului angajator! Forma agreeata de transmitere a cererii este stabilita de angajator!
Ultima modificare: Joi, 4 August 2016
ContSters400311, utilizator
Temeiuri legale mai exista :
- art.34 alin.5 C.mun.
- art.8 alin.3 HG 500/2011


Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Indiferent ca este vorba despre prevederile art. 40 (2) art34(5) Codul Muncii ( care nominalizeaza ce tip de documente se pot elibera),acestea contin specificatia ca eliberarea se face doar la cererea solicitantului !
Astfel,putem concluziona ca angajatorul a procedat legal atunci cand a solicitat ca fostul angajat sa inainteze o cerere in acest scop!
Am inteles imi este clar .
Va multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinte de la ultimul loc de munca!!!!!!!!!!!!11 kakadu kakadu angajatorul refuza sa imi elibereze o caracterizare si Adeverinta de stagiu de cotizare de la locul de munca anterior, pentru cei care au mai lucrat cu ... (vezi toată discuția)
Societatea unde am lucrat refuza sa imi dea actele AdelinaAde AdelinaAde In fosta societate unde am lucrat dupa un scandal mostruos pe care directorul mi l-a facut doar pentru ca vroia sa ma dea afara ca a gasit un alt membru sa ... (vezi toată discuția)
Carte de munca pentru formular e104 tanarobot tanarobot Buna ziua, In vederea obtinerii formularului E104 mi s-a comunicat ca este nevoie de o copie dupa cartea de munca. Eu am lucrat doar in 2011 deci nu am carte ... (vezi toată discuția)