Buna ziua !
La sfasitul lunii Octombrie 2015 am incheiat cu acordul partilor un contract de munca pe o perioada nedeterminata fara preaviz.Din motive personale mam deplasat in afara tarii pentru 2 luni de zile.M-am angajat la alta companie unde mi s-sau solicitat :Nota lichidare + Adeverinta de vechime de la anteriorul loc de munca.La solicitarea mea telefonica si electronica (email) mi sa comunicat ca trebuie sa ma prezint la companie unde sa depun cerere prin care sa solicit aceste acte.
Mentionez ca la actualul loc de munca mai sunt cu alti 2 colegi cu care am lucrat la compania anterioara si carora li sau eliberat aceste acte fara cererea ceruta mie .
Unul dintre colegi a primit actele aferente in e-mail .De retinut ca cei 2 mi-au fost colegi in aceasi perioada.
Intrebarea mea este de ce pentu mine se aplica aceasta procedura si in baza carui temei legal.
Va multumesc frumos.
In cf. cu prevederea art 40(2) lit h din Codul Muncii:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
Acesta este temeiul legal pe care se sprijina solicitarea angajatorului!
"La cerere "din textul de lege indica faptul ca angajatorul nu are obligatia de a elibera aceste documente din proprie initiativa, ci doar daca exista exprimata aceasta solicitare!
Acest fapt se transpune in practica printr-o cerere adresata fostului angajator! Forma agreeata de transmitere a cererii este stabilita de angajator!
Temeiuri legale mai exista :
- art.34 alin.5 C.mun.
- art.8 alin.3 HG 500/2011
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Indiferent ca este vorba despre prevederile art. 40 (2) art34(5) Codul Muncii ( care nominalizeaza ce tip de documente se pot elibera),acestea contin specificatia ca eliberarea se face doar la cererea solicitantului !
Astfel,putem concluziona ca angajatorul a procedat legal atunci cand a solicitat ca fostul angajat sa inainteze o cerere in acest scop!