avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Societatea unde am lucrat refuza sa imi dea actele
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Societatea unde am lucrat refuza sa imi dea actele

In fosta societate unde am lucrat dupa un scandal mostruos pe care directorul mi l-a facut doar pentru ca vroia sa ma dea afara ca a gasit un alt membru sa ocupe postul , mi-am dat demisia .

Acum sunt angajata in alta parte insa fosta societate refuza sa imi dea actele respectiv adeverinta de vechime , nota de lichidare si nota cu concediile medicale din ultimul an .

Eu nu am beneficiat de niciun concediu medical , iar ca beneficii in timpul serviciului am avut tel de firma pe care l-am predat .

Am vb cu sotia fostului sef , aceasta fiind contabila si mi-a spus ca pana astazi la ora 10 imi va da actele insa tot ma amana de la mijlocul lunii martie.

Ce ma sfatuiti sa fac ? Unde sa merg mai departe sa imi rezolv cu actele si totodata sa le fac reclamatie,

As fii vrut sa le trimit si un e-mail oficial sa am dovada scrisa ca eu trag de acte, insa nu am idee cum ar trebui sa fie scrisa
Cel mai recent răspuns: AdelinaAde , utilizator 14:57, 29 Aprilie 2015
Faceti o sesizare la ITM.
Conform art.40(2)h)Codul Muncii, angajatorul este obligat sa elibereze la cerere,toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.Daca nu va elibereaza documentele solicitate va puteti adresa cu reclamatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau, sa actionati firma in judecata conform art.268-269 Codul Muncii.
In ce consta aceasta sesizare ?
Un e-mail as putea sa trimit catre societate sa am o dovada scrisa ?
Teoretic cat dureaza ca dupa demisie sa mi se fii data actele ?

Va multumesc
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.


Solicitarea se face in scris catre angajator si daca in termen de 15 zile de la data solicitarii nu vi se elibereaza documentele, atunci sesizati ITM-ul.
Este un model standard pentru aceasta solicitare scrisa pe care trebuie sa o trimit catre angajator ?

Alte discuții în legătură

Adeverinta care sa ateste vechimea in munca allview777 allview777 buna ziua. doresc sa particip la un concurs pt. ocuparea unei functii publice de executie la primarie, si mi se cere ori copie a cartii de munca sau/si ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime ciubotarudan ciubotarudan La incetarea unui CIM pe perioada determinata , angajatorul este obligat sa emita o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca pentru perioda contactului ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime EuPiti EuPiti Buna ziua, Din luna septembrie 2014 si pana in luna februarie 2015 am lucrat la o firma. La plecare, am solicitat patronului o adeverinta de vechime. Acesta ... (vezi toată discuția)