avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba 3 luni - legal? - contract ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba 3 luni - legal? - contract nedeterminat de 16 ani

Sunt angajat de 16 ani pe functia de referent de specialitate . In urma unei reorganizari directia din care faceam parte s-a reformat in serviciu, biroul in care lucram numit "biroul de monitorizare NS" s-a redenumit simplu "Birou de monitorizare" ramanand aceeasi oameni si posturi.
Trebuie sa semnez noul act aditional cu noua redenumire doar ca acolo apare ca voi avea o perioada de proba 3 luni desi fisa postului nu s-a schimbat, nici functia. Este legal sa mai am aceasta perioada de proba tinand cont ca sunt de 16 ani in aceasta functie ?...pt ca, conform art. 31(3) din Codul Muncii, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă pot renunţa la contractul individual de muncă printr-o notificare scrisă, fără preaviz şi fără justificare.
Cel mai recent răspuns: adina_miu , utilizator 20:22, 4 August 2016
Art. 32 C.mun.
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
....

Asadar, impunerea unei noi perioade de proba incalca prevederile articolului de mai sus.
Eu nu schimb nici functia nici profesia, nici activitatea iar actul aditional trebuie semnat in 3 zile. .Daca nu semnez ce se poate intampla?
Ultima modificare: Joi, 4 August 2016
adina_miu, utilizator
Daca nu semnati :
- actul respectiv nu isi produce efectele pentru care se doreste a fi semnat.
- probabil ca se vor exercita presiuni asupra dvs sa va dati demisia
Dar ma pot da afara atata timp cat postul nu se desfiinteaza?
Concedierea unui salariat nu inseamna desfiintarea postului. Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Codul Muncii
art.61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

.......

art.65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Alte discuții în legătură

Insarcinata-micsorare salariu andao andao Buna seara Sunt insarcinata si angajatorul desfiinteaza postul in care ma aflu.Doreste sa ma pastreze, astfel incat nu ma trimite in somaj, oferindu-mi alt ... (vezi toată discuția)
desfiintare post,refuz semnare aa angajat pe un post similar Belgi Belgi Buna ziua.In cazul desfiintarii unui post(art 65 din Codul Muncii),daca angajatul refuza sa semneze act-ul aditional pentru un post similar oferit de ... (vezi toată discuția)
Abuz in concediere? valentin_cristian valentin_cristian Dupa ce mi s-a aplicat o retinere de 50% din salariul prevazut in CIM ilegal si nemotivat, pe luna ianuarie, in luna februarie mi s-a adus la cunostinta un ... (vezi toată discuția)