avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post,refuz semnare AA angajat pe un post ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post,refuz semnare AA angajat pe un post similar

Buna ziua.In cazul desfiintarii unui post(art 65 din Codul Muncii),daca angajatul refuza sa semneze act-ul aditional pentru un post similar oferit de angajator,acesta din urma cum trebuie sa procedeze mai departe?
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2021
Belgi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:57, 6 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul va demara, in continuare, procedura concedieriii individuale pentru desfiintarea postului.
Am inteles.
1.Schimba cu ceva situatia daca angajatul a semnat,prin consimtamant viciat(constrans de posibilitatea pierderii locului de munca intr-o situatie economica grea/pandemie,dar si la “insistentele”viitorului presupus sef si totodata si in contextul unui refuz al angajatorului de a oferi plati compensatorii )DUPA expirarea valabilitatii specificate pe acesta un document intern(oferta de job),in care era mentionata si o a doua perioada de proba(cu toate ca pozitia oferita era similara dpdv cod COR si noua activitatea nu se incadra nici la “conditii grele,vatamatoare sau periculoase”,conf art 32,(2) CM)?
2.Procedura de concediere individuala mentionata de Dvs presupune:
-decizie de concediere cu motivele care au determinat desfiintarea postului(plan economic,nota de fundamentare),termenul de preaviz
-aspectele esentiale prin care se poate proba caracterul real si serios al desfiintarii
-daca exista mai multe posturi similare si numai unul se desfiinteaza decizia trebuie sa cuprinda si criteriile care au stat la baza identificarii postului care a fost desfiintat
-organigrama inainte si dupa desfiintarea postului(pentru a dovedi ca aceasta a fost efectiva)?
Ar mai fi si altceva?
3.Este obligatorie informarea angajatului in scris privind concedierea sa si ce trebuie sa contina concret aceasta informare?
Multumesc anticipat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Schimba situatia, daca este prevazuta o noua perioada de proba.

2. Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emiterea si eliberarea adeverintei de vechime si adeverintei de somaj.

3. Legea nu prevede informarea angajatului in scris privind concedierea.

Practica uzitata in acest sens este ca, inainte de a emite decizia de concediere , angajatorul instiinteaza pe salariatul care va fi concediat de intrarea in preaviz.
Multumesc.
Puteti sa detaliati va rog raspunsul la punctul nr 1?
In ce sens schimba?
De altfel,la acelasi angajator/CIM,angajatul poate avea 2 perioade de proba?Acest lucru nu contravine unicitatii perioadei de proba?
Art.32 C.mun.
...
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
...

In speta, daca vorbiti despre o noua functie sau profesie, atunci prevederea unei noi perioade de proba poate duce la incetarea mai rapida a c,i.m.

Art.31 C.mun.
....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
.....

Alte discuții în legătură

Perioada de proba 3 luni - legal? - contract nedeterminat de 16 ani adina_miu adina_miu Sunt angajat de 16 ani pe functia de referent de specialitate . In urma unei reorganizari directia din care faceam parte s-a reformat in serviciu, biroul in ... (vezi toată discuția)
Demisie sau notificare de incetarea contractului? daniel_a daniel_a Buna ziua, Doresc sa va prezint urmatoarea situatie. O persoana apropiata lucreaza de 3 ani la o companie privata, la inceputul lunii trecute a schimbat ... (vezi toată discuția)
Încetare cim in perioada de proba econo econo La un an de la angajare unui angajat i se modifică codul COR și se setează o noua perioadă de probă de 90 de zile. Poate fi încetat contractul de munca ... (vezi toată discuția)